Taulukkolaskentaohjelmassa tarkastellaan kaksiulotteista taulukkoa, joka muodostuu pystysuorista sarakkeista ja vaakasuorista riveistä. Taulukon yhtä ruutua sanotaan soluksi. Tunnetuimpia taulukkolaskentaohjelmia ovat Microsoft Excel ja Quattro Pro. On myös olemassa ilmaisia taulukkolaskentaohjelmia. Perustoiminnot ovat yleensä ovat samat joka ohjelmassa, ja kaikki ohjelmat toimivat samojen perusperiaatteiden mukaan.
Taulukkolaskentaohjelman jokaisella solulla on sarakkeen ja rivin perusteella määräytyvä osoite. Esimerkiksi osoite C4 viittaa soluun, joka on kolmannen sarakkeen eli C-sarakkeen neljännellä rivillä.
Taulukon soluihin voidaan kirjoittaa kolmenlaista tietoa:
- tekstiä
- lukuja
- laskukaavoja
Taulukkolaskennan ideana on muodostaa tulostiedot syöttötiedoista. Jotta tulokset päivittyisivät automaattisesti syöttötietojen muuttuessa, käytetään tulostietojen laskemiseen kaavoja. Kaavat aloitetaan Excelissä aina yhtäsuuruus -merkillä (=). Kaavoissa viitataan taulukon soluihin.Taulukon valitun osan voi tulostaa paperille tai taulukon tiedoista voidaan piirtää kaavioita.
Esimerkki 1.
Oheiseen taulukkoon on syötetty tuotteiden hintoja sekä määriä, ja laskettu niiden perusteella kaavoja käyttäen rivikohtaiset hinnat soluihin D2, D3, D4 ja D5.
Esimerkiksi solun D2 tulos 2,00 € on saatu kaavalla
=B2*C2
Vastaavasti solun D3 tulos 3,00 € on saatu käyttämällä kaavaa
=B3*C3
Lopuksi taulukkoon on laskettu ostosten yhteishinta soluun D7
=D2+D3+D4+D5
Yleisimmin käytetyt laskutoimitukset on tehty valmiiksi laskukaavoiksi eli funktioiksi. Yhteishinta voidaan laskea käyttämällä valmista SUMMA-funktiota. Kun kaavan tyyppi on valittu, rajataan hiirellä taulukosta ne luvut, joiden summa halutaan laskea ja ohjelma hoitaa loput automaattisesti. Voit valita kaavan tyypin valikosta tai kirjoittaa itse soluun D7
=SUMMA(D2:D5)
Esimerkki 2.
Taulukkoon on laskettu suorakulmion pinta-aloja käyttämällä eri mittoja kannalle ja korkeudelle.
Esimerkiksi solun C2 arvo 10 on saatu kaavalla
=A2*B2
ja solun C3 arvo 21 on saatu käyttämällä kaavaa
=A3*B3
Huom! Kaavaa ei välttämättä tarvitse kirjoittaa erikseen jokaiseen soluun, vaan se voidaan kopioida solusta C2 muihin soluihin seuraavasti:
Avoin matematiikka 7Osio 2: Kuvioiden luokittelua ja pinta-aloja23.5.2014