Matematiikassa käsitellään usein yksittäisten numerolaskujen sijasta yleisiä kirjainlausekkeita. Esimerkiksi pallon pinta-ala saadaan lasketuksi kaavalla A = 4πr2, jossa A on pallon pinta-ala ja r sen säde. Tällaisille kaavoille on tyypillistä yleispätevyys: yhtälö on aina tosi, sijoitetaan siihen kirjainten paikoille minkä tahansa pallon pinta-alan ja säteen mittaluvut. Kun kaavassa esitetään muuttujia, voidaan sitä käyttää yhä uudestaan ja uudestaan erikokoisten pallojen pinta-alojen laskemiseen.
Matemaattinen yhtälö on kuin tasapainovaaka. Yhtälön vasemman puolen lauseke merkitsee yhtä suurta lukua kuin oikealla oleva lauseke, aivan kuten tasapainossa olevan vaa’an vasemman kupin esineiden massa on yhtä suuri kuin oikean kupin esineiden massa. Oikeasta eli todesta yhtälöstä voidaan useilla tavoilla muodostaa uusia tosia yhtälöitä. Aivan kuten vaaka säilyttää tasapainonsa, jos sen molempiin kuppeihin lisätään samanpainoiset kappaleet. Vaaka säilyttää myös tasapainonsa molemminpuolisten yhtä suurten poistojen jälkeen. Aivan samoin yhtälön molemmat puolet voidaan esimerkiksi kertoa kahdella tai jakaa viidellä ja yhtälö en edelleen totta. Olettaen tietenkin, että kyseessä oli alun alkaen tosi yhtälö. Yhtälöä voidaan myös muokata eri muotoihin. Esimerkiksi pallon pinta-alan yhtälöstä voidaan muodostaa yhtälö, jolla lasketaankin pallon säde, kun tiedetään sen pinta-ala.
Algebra on matematiikan haara, joka käsittelee kirjaimilla laskemista ja laskutoimituksia koskevia yleisiä sääntöjä. Sen antamat tulokset, yleispätevät matemaattiset totuudet, esitetään usein lausekkeina tai kaavoina, nämä tavallisesti yhtälöinä, joskus ns. epäyhtälöinä. Algebran peruslauseen esitti Carl Friedrich Gauss vuonna 1799. Sen mukaan algebrallisella yhtälöllä voi olla korkeintaan sen asteluvun verran ratkaisuja.
Jo varhaiset kreikkalaiset matemaatikot käyttivät kirjaimia edustamassa lukuja. Algebran nimi tulee arabiankielisestä sanasta al jabr, joka on alkuaan merkinnyt suunnilleen samaa kuin ’murtuneiden luiden paikoilleen asettaminen’. 1500-luvulla opittiin algebran menetelmät vähitellen Euroopassa erityisesti ranskalaisen Franciscus Vietan (1540-1603) ansiosta. Ranskalainen matemaatikko ja filosofi René Descartes (1596-1650) vakiinnutti käytännön, jonka mukaan tuntemattomia tai muuttuvia suureita edustavat aakkosten viimeiset kirjaimet x, y ja z ja tunnetuiksi oletettuja suureita aakkosten alkupään kirjaimet a, b ja c. Algebraa osuvasti nimitetään usein matematiikan kieleksi, onhan siinä kirjaimet numeroiden paikalla.
Avoin matematiikka 8Osio 1: Yhtälöitä ja prosentteja4.6.2014