Prosentteja on käytetty 1600-luvun lopulta lähtien muunmuassa verojen, korkojen, tuottojen ja tappioiden laskemisessa. Prosentin idea on kuitenkin peräisin jo Rooman keisari Augustuksen (63 eKr. – 14 jKr.) ajoilta. Hän määräsi maksettavaksi kaikista huutokaupattavasista tarvikkeista veroa, joka oli 1/100 tuotteen hinnasta. Prosentti nimitys tulee latinan sanasta per centum, sataa kohden tai pro centum, sadasta.
Prosentti on sadasosa
Desimaalilukuna tai murtolukuna merkittyä prosenttia sanotaan prosenttikertoimeksi. Prosenttiluku saadaan prosenttikertoimesta siirtämällä pilkkua kaksi askelta oikealle. Yleensä vastauksissa ja tehtävänannoissa käytetään prosenttilukuja, mutta itse laskut suoritetaan prosenttikertoimien avulla.
Esimerkki 1.
Huom! Käytännössä murtoluvut muutetaan prosenttiluvuksi suorittamalla jakolasku laskimella ja kertomalla saatu desimaaliluku 100 % :lla kuten esimerkissä 2.
Prosenttiosuus kertoo montako prosenttia luku on toisesta luvusta ja se saadaan jakolaskun avulla. Lukua, josta prosentti otetaan, sanotaan perusarvoksi.
Esimerkki 2.
Liinalla on 24 Facebook-ystävää listallaan, joista 6 on ulkomaalaista. Laske ulkomaalaisten ystävien prosenttiosuus kaikista ystävistä.
Vastaus: Liinan Facebook-ystävistä 25 % on ulkomaalaisia.
Avoin matematiikka 8Osio 1: Yhtälöitä ja prosentteja4.6.2014