9. Prosenttikertoimia ja prosenttiosuuksia

Pro­sent­te­ja on käy­tet­ty 1600-lu­vun lo­pul­ta läh­tien muunmuassa ve­ro­jen, kor­ko­jen, tuot­to­jen ja tap­pi­oi­den las­ke­mi­ses­sa. Pro­sen­tin idea on kui­ten­kin pe­räi­sin jo Roo­man kei­sa­ri Au­gus­tuk­sen (63 eKr. – 14 jKr.) ajoil­ta. Hän mää­rä­si mak­set­ta­vak­si kai­kis­ta huutokaupattavasista tar­vik­keis­ta ve­roa, joka oli 1/100 tuot­teen hin­nas­ta. Pro­sent­ti ni­mi­tys tu­lee la­ti­nan sa­nas­ta per centum, sa­taa koh­den tai pro centum, sa­das­ta.

Pro­sent­ti on sa­das­osa

Klik­kaa kuva suu­rem­mak­si!

Desi­maa­li­lu­ku­na tai mur­to­lu­ku­na mer­kit­tyä pro­sent­tia sa­no­taan pro­sent­ti­ker­toi­mek­si. Pro­sent­ti­luku saa­daan pro­sent­ti­ker­toi­mes­ta siir­tä­mäl­lä pilk­kua kak­si as­kel­ta oi­ke­al­le. Yleen­sä vas­tauk­sis­sa ja teh­tä­vänan­nois­sa käy­te­tään pro­sent­ti­lu­ku­ja, mut­ta itse las­kut suo­ri­te­taan pro­sent­ti­ker­toi­mien avul­la.

Esimerkki 1.

Klik­kaa kuva suu­rem­mak­si!

Huom! Käy­tän­nös­sä mur­to­lu­vut muu­te­taan pro­sent­ti­lu­vuk­si suo­rit­ta­mal­la jako­las­ku las­ki­mel­la ja ker­to­mal­la saa­tu desi­maa­li­luku 100 % :lla ku­ten esi­mer­kis­sä 2.

Pro­sent­ti­o­suus ker­too mon­ta­ko pro­sent­tia luku on toi­ses­ta lu­vus­ta ja se saa­daan jako­las­kun avul­la. Lu­kua, jos­ta pro­sent­ti ote­taan, sa­no­taan pe­rus­ar­vok­si.

Esimerkki 2.

Lii­nal­la on 24 Facebook-ys­tä­vää lis­tal­laan, jois­ta 6 on ulko­maa­lais­ta. Las­ke ulko­maa­lais­ten ys­tä­vien pro­sent­ti­o­suus kai­kis­ta ys­tä­vis­tä.

Klik­kaa kuva suu­rem­mak­si!

Vas­taus: Lii­nan Facebook-ys­tä­vis­tä 25 % on ulko­maa­lai­sia.

Avoin ma­te­ma­tiik­ka 8Osio 1: Yh­tä­löi­tä ja pro­sent­te­ja4.6.2014