Jokaisen peruskoululaisen yksi lukuvuosi maksaa yli 3 600 €. Kuka sen maksaa? Lukukausimaksua ei peritä vanhemmilta suoraan, vaan se tulee maksetuksi verojen muodossa. Koulujen lisäksi meillä ei olisi ilman verotusta käytössämme ilmaisia kirjastoja, lähes ilmaisia uimahalleja ja jäähalleja. Verorahoilla myös ylläpidetään terveyspalveluita, poliisilaitoksia, palokuntia jne.
Yleisesti verojen tarkoitus on yhteiskunnan rahantarpeen tyydyttäminen. Jokaisen kansalaisen on osallistuttava yleisesti hyödyllisten toimintojen maksamiseen, mikä hoidetaan verotuksen kautta. Suomen verojärjestelmä voidaan jakaa kahteen osaan, välittömiin ja välillisiin veroihin. Välittömiä veroja maksetaan saaduista tuloista, kuten palkkatuloista, pääomatuloista tai yrityksen voitosta. Jokainen palkansaaja maksaa palkastaan tietyn prosentin verran veroa. Veroprosentti on sitä suurempi, mitä enemmän tienaa. Välilliset verot tulevat puolestaan tavaroiden tai palveluiden lopullisten kuluttajien maksettavaksi. Välillisistä veroista tärkein on arvonlisävero. Muita välillisiä veroja ovat mm. autovero, alkoholi- ja tupakkavero, polttoainevero sekä leimavero. Välillisillä veroilla kansainvälisessä kaupassa tarkoitetaan sitä, että verotulot kertyvät pääsääntöisesti siihen valtioon, jossa lopullinen kulutus tapahtuu, eikä esimerkiksi siihen valtioon, jossa tavarat on valmistettu.
Yritykset on velvoitettu keräämään kansalaisilta arvonlisäveroa. Ne nostavat myytävien tuotteidensa tai palveluidensa hintaa arvonlisäprosentin verran ja antavat hinnasta tämän osuuden valtiolle. Arvonlisäprosentti vaihtelee Suomessa välillä 0 % – 24 %. Yleinen alv-prosentti on 24 %. Elintarvikkeiden alv-prosentti on 14 %. Kirjat, lääkkeet, liikuntapalvelut, elokuvanäytökset, henkilökuljetukset, majoituspalvelut, kulttuuri- ja viihdetilaisuudet sisältävät puolestaan 10 % arvonlisäveroa. Aikakausi- ja sanomalehtien tilaushinnoissa arvonlisäveroa ei ole. Sitä ei peritä myöskään kiinteistöjen ja osakehuoneistojen myyntihinnoista, terveyden- ja sairaanhoitopalveluista sekä sosiaalihuoltopalveluista.
EU-maista Ruotsi, Tanska ja Unkari perivät Suomea korkeampaa arvonlisäveroprosenttia (25%). Joidenkin EU-maiden arvonlisäveroprosentit on esitetty oheisessa taulukossa (2014 tilanne).
Avoin matematiikka 8Osio 1: Yhtälöitä ja prosentteja4.6.2014