Mallilla tarkoitetaan yleisesti jostakin kohteesta valmistettua, alkuperäistä kohdetta muistuttavaa vastinetta, jonka avulla voidaan tehdä ennusteita ja pyrkiä kuvaamaan luonnossa tapahtuvia ilmiöitä. Tyypillisiä malleja ovat pienoismallit. Perinnöllisyystieteen mallien avulla voidaan saada tietoa sairauksien etenemisestä sukupolvesta toiseen. Ihmisen erilaisten käyttäytymismallien avulla kasvatustieteilijät tutkivat oppimista. Maamme taloutta puolestaan pidetään kunnossa valtionvarainministeriössä tehtyjen mallien avustuksella. Yritysten rahavirtoja kuvaavat mallit saattavat olla tuttuja erilaisista tietokonepeleistä. Matemaattiset mallit yhteiskunnasta mahdollistavat pelin loogisen etenemisen ja yhteiskunnan tai kaupungin rakentamisen.
Mallien avulla pystytään tarkastelemaan myös sellaisia vaihtoehtoja, joiden kokeileminen todellisessa elämässä olisi mahdotonta tai liian kallista. Matemaattinen malli on matemaattisten kaavojen joukko eli matematiikan kielellä kuvattu tosielämään liittyvä ilmiö. Esimerkiksi särmiön tilavuuden laskukaava on matemaattinen malli. Matematiikan kieli on tarkkaa ja täsmällistä, minkä vuoksi matemaattiset mallit on helppo antaa tietokoneiden laskettaviksi. Lähes mikä tahansa asia voidaan kuvata matemaattisesti. Tietokoneiden tehon kasvun myötä matemaattisten mallien käyttö lisääntyykin jatkuvasti eri aloilla.
Esimerkiksi lentokoneiden suunnittelu ja kehittely vaativat paljon matemaattista mallintamista. Tutkijat mittaavat erilaisin anturein tuulitunneleissa lentävän lentokoneen pienoismalliin kohdistuvia aerodynaamisia voimia sekä koneen ympärillä olevia virtauskenttiä. Mittaustuloksista voidaan muodostaa joukko matemaattisia funktioita, joiden avulla kuvataan todellisen lentokoneen käyttäytymistä todellisuudessa. Tuulitunneliin puhalletaan kovalla paineella ilmaa, jota on imetty ulkoilmasta, puristettu, kuumennettu ja jäähdytetty. Supersoonisessa tuulitunnelissa ilma saadaan virtaamaan, jopa samalla nopeudella (500 m/s eli 1 800 km/h), jolla hävittäjät ja Concorde lentävät. Tuulitunneli voidaan myös laittaa tietokoneeseen simulointimalleilla, jotka saadaan aikaan numeerista virtauslaskentaa hyväksi käyttäen. Laskentaa täydennetään tarvittaessa käytännön kokein ja mittauksin.
“Matemaattiset mallit” ei ole erillinen matematiikan osa-alue. Yleisesti malleista puhutaan verrattaessa kahden tai useamman suureen välisiä riippuvuuksia. Erityisesti funktionaalinen riippuvuus ja tilastollinen riippuvuus ovat tällaisia. Paras mahdollinen ratkaisu ongelmaan löytyy optimointimalleilla. Ennen kuin matemaattinen malli voidaan muodostaa, on kohdeilmiö tunnettava kunnolla. Luonnonlakeja sovellettaessa on niihin aina jätettävä myös sattumaan perustuvia osia. Ihminenkään ei aina toimi tiettyjen sääntöjen mukaan, joten sattuma ja todennäköisyys tulevat esille myös ihmisien ja organisaatioiden toimintakuvauksissa. Lisähaastetta matemaatikolle tuo myös se, että malleissa joudutaan eri syistä yksinkertaistamaan asioita. Mallien avulla tehdyt ennusteet eivät välttämättä ole aivan todenmukaisia. Esimerkiksi tuulitunnelissa tehdyistä mittauksista huolimatta on lentokoneen siipiin saatettu joutua lisäämään pieniä laatikoita, jotta ilmavirta pysyisi paremmin siiven pinnassa kiinni.
Avoin matematiikka 8Osio 2: Suoria ja verrannollisuuksia4.6.2014