Kävellen (nopeus 5 km/h) kuntopolun kiertäminen kestää 30 minuuttia ja juosten (nopeus 10 km/h) samaan matkaan kuluu aikaa 15 minuuttia. Kun nopeus tulee kaksinkertaiseksi, aika pienenee puoleen. Suureet ovat kääntäen verrannollisia, kun toisen muuttuessa toinen muuttuu samassa suhteessa, mutta päinvastaisesti.
Kun kääntäen verrannollisten suureiden riippuvuutta kuvataan koordinaatistossa, pisteet sijaitsevat käyrällä, jota kutsutaan hyperbeliksi.
Esimerkki 1.
Jos neljä miestä tekee työn 6 tunnissa, paljonko aikaa kuluu kolmelta mieheltä saman työn tekemiseen?
Ratkaisu:
Myös kääntäen verrannollisten suureiden ratkaisemisessa voidaan hyödyntää asetelmaa. Merkitään kolmelta mieheltä työhön kuluvaa aikaa x:llä ja laaditaan asetelma miesten lukumääristä ja ajoista.
Ajan kasvusuunta täytyy päätellä. Mitä vähemmän miehiä on, sitä kauemmin heillä kestää saada sama työ valmiiksi. Erisuuntaiset nuolet viittaavat kääntäen verrannollisiin suureisiin. Asetelman perusteella muodostetaan verranto ”kääntämällä” nuolet samansuuntaisiksi.
Ristiin kertomalla saadaan:
Vastaus: Kolmelta mieheltä työn tekemiseen menee 8 h.
Esimerkki 2.
Lentokoneen nopeus oli menomatkalla 600 km/h, jolloin matka kesti 2,5 tuntia. Paluumatkalla vastatuulesta johtuen nopeus oli 500 km/h. Kauanko paluumatka kesti?
Ratkaisu:
Merkitään paluumatkaan kuluvaa aikaa x:llä ja laaditaan asetelma nopeuksista ja ajoista.
Kyseessä on kääntäen verrannolliset suureet, joista muodostetaan verranto ”kääntämällä” nuolet samansuuntaisiksi.
Ristiin kertomalla saadaan:
Vastaus: Paluumatka kesti 3 h.
Avoin matematiikka 8Osio 2: Suoria ja verrannollisuuksia4.6.2014