Tietokoneet lajitellaan luokkiin – mikrotietokoneet, minitietokoneet, suurtietokoneet ja supertietokoneet – suoritustehon ja hinnan perusteella. Selväpiirteinen luokittelu on kuitenkin hämärtynyt jatkuvan hintojen laskun ja kohonneen suorituskyvyn myötä. Supertietokoneet ovat aina aikansa kalleimpia ja tehokkaimpia tietokoneita, joita käytetään monimutkaisten laskennallisten tehtävien suorittamiseen. Ne maksavat useita miljoonia euroja, eikä yritysten ole taloudellisesti järkevää hankkia niitä yksittäisiin laskentatehtäviin.
Tekninen kehitys tekee ajan myötä tehokkaimmastakin supertietokoneesta arvottoman. Entisaikojen supertietokoneiden tehtäviä voidaankin hoitaa nykyisillä mikrotietokoneilla. Tekniikan kehittyessä kasvavat myös tarpeet ja vaatimukset, eivätkä supertietokoneet siten ikinä menetä tarpeellisuuttaan. Päinvastoin niiden käyttö on lisääntynyt jatkuvasti. Tietotekniikan kehitys on ollut huimaa ja siten supertietokoneiden käyttöikä on ollut melko lyhyt, vain noin 4-5 vuotta. Nykyiset supertietokoneet pystyvät laskemaan yli kaksi tuhatta miljardia laskutoimitusta sekunnissa. Ne ovat tuhat kertaa nopeampia kuin kymmenen vuotta sitten hankitut ja neljä miljoonaa kertaa nopeampia kuin kolmekymmentä vuotta sitten suorituskyvyn huipulla olleet tietokoneet.
CSC (Centre for Scientific Computing) on opetusministeriön omistama tieteen tietotekniikan keskus, joka tarjoaa korkeakouluille, tutkimuslaitoksille ja teollisuudelle tietoteknistä tukea, auttaa tutkimuksien matemaattisessa mallintamisessa, mallien numerisoinnissa, sovellusohjelmien käytössä sekä tutkimustulosten visualisoinnissa. CSC on olemassa, jotta tutkijat voisivat paremmin keskittyä itse tutkimukseen. CSC muodostaa metatietokoneen nopeiden tietoliikenneyhteyksien avulla useista eri supertietokoneista sekä tietokanta- ja informaatiopalvelimista. Tätä Suomen tehokkainta ja monipuolisinta superlaskentaympäristöä päästään käyttämään Funet-tietoliikenneyhteyksien kautta. CSC tarjoaa myös mittavat tiedosto- ja arkistopalvelimet tuloksien tallentamiseen sekä grafiikkatyöasemat tulosten visualisointiin. Keskeistä tieteen tietotekniikan keskuksen toiminnassa on kansainvälinen yhteistoiminta ja sen resursseja käyttää vuosittain 2000 tutkijaa. Aktiivisimpana käyttäjäryhmänä ovat fyysikot, sillä suurteholaskentaa käytetään lähes kaikilla teoreettisen fysiikan aloilla.
Esimerkiksi laivan käyttäytymistä syysmyrskyssä tai ydinräjäytystä on turvallisempaa ja varmasti halvempaa tutkia tietokoneavusteisesti kuin käytännön kokeita suorittamalla. Mallintaminen ja simulointi ovatkin tärkeä osa nykyajan tutkimusta ja tuotekehitystä. Materiaalifysiikka käyttää paljon supertietokoneita tutkiessaan aineiden ominaisuuksia atomitasolla. Simulointia harrastetaan myös lentokoneen siiven ympärillä olevien ilmavirtausten tutkinnassa. Voidaanpa supertietokoneilla tutkia sekä veren virtaamista verisuonissamme että geneettisiä ominaisuuksiammekin. Esimerkki arkipäiväisestä tieteen tietotekniikan käytöstä on sään ennustaminen. Satelliitit lähettävät maan pinnalle päivittäin miljardeja mittaustuloksia ilmakehän tilasta, joiden perusteella lasketaan sään nykytilaa satoja kertoja päivässä tuhansia rinnakkaisia prosessoreita käyttäen. Numeerisessa mallissa ilmakehä muodostetaan isosta joukosta laskentapisteitä ja sää esitetään näiden pisteiden ominaisuuksina, jotka riippuvat toisistaan ja naapuripisteiden ominaisuuksista. Riippuvuudet on kirjoitettu yhtälöiksi, joilla kuvataan jonkin ominaisuuden muutosta ajan funktiona. Sään ennustamisessa kiire asettaa kovat vaatimukset laskentateholle, sillä huomisen sääennusteella ei ole paljon käyttöä jos se valmistuu vasta ylihuomenna. Ilmatieteiden laitoksen sääennusteet lasketaan CSC:n supertietokoneilla päästen 99 % todennäköisyyteen.
Eräs maailman tehokkaimmista supertietokoneista on Earth Simulator Japanin Yokohamassa. Se sisältää 5120 prosessoria, joista jokainen laskee kahdeksan miljardia laskutoimitusta joka sekunti. Supertietokoneita varten rakennetussa Hartwall-areenan kokoisessa hallissa keskitytään ainoastaan yhden, varsin arkipäiväisen ohjelmaan, ajamiseen. Koneet pyörittävät maapallon ilmakehää ja valtameriä simuloivaa mallia, jonka avulla lasketaan säätila koko maapallolla 15 sekunnin aikavälein ja 10 kilometrin paikkavälein.
Avoin matematiikka 8Osio 2: Suoria ja verrannollisuuksia4.6.2014