Taulukkolaskentaohjelmassa kaavojen kopioimien solusta toiseen onnistuu helposti. Tällöin on kuitenkin kiinnitettävä huomiota siihen, onko kaavassa käytetty suoraa vai suhteellista viittausta. Suhteellinen viittaus on kuin ajo-ohjeiden antamista: aja 2 km suoraan ja käänny vasemmalle. Suora viittaus on kuin tarkka osoite: Apajakuja 4.
Suhteellisella viittauksella tarkoitetaan viittausta tiettyyn etäisyyteen viittaussolusta. Kun viittaus kopioidaan solusta toiseen, niin viittauksen kohteena olevan solun osoite muuttuu.
Esimerkki 1.
Suoraa viittausta käytetään, kun halutaan, ettei kaavaa kopioitaessa viittaavan solun osoite muutu. Suorassa viittauksessa käytetään $-merkkiä sekä sarakkeen, että rivin edessä. Suhteellisen ja suoran viittauksen lisäksi voidaan käyttää yhdistettyä viittausta, jossa vain osa viittauksesta on suora viittaus (joko sarake tai rivi).
Esimerkki 2.
Suoran (tai käyrän) sovittaminen haluttuun havaintopisteikköön on taulukkolaskentaohjelmalla vaivatonta. Ohjelma muodostaa haluttaessa myös sovitetun suoran lausekkeen.
Esimerkki 3.
Kirjoitetaan taulukon tiedot taulukkolaskentaohjelmaan. Sijoitetaan pisteet koordinaatistoon luomalla pistekaavio. Kaavion saa tehtyä maalaamalla tietoja sisältävät solut ja valitsemalla sen jälkeen Lisää -valikosta Kaavio. Kaavion lajiksi valitaan “Piste”.
Sovitetaan pisteisiin suora. Tämä ohje on Microsoft Officen Excelille, ja toimenpide on erilainen muissa ohjelmissa. Kaikissa ohjelmissa ei voi lisätä trendiviivaa.
Klikataan hiiren kakkospainikkeella jotain kaaviossa näkyvistä pisteistä. Valitaan avautuvasta valikosta “Lisää trendiviiva”. Avautuvasta ikkunasta valitaan “Lineaarinen”. Jos halutaan trendiviivan yhtälö näkyviin, valitaan “Näytä kaava kaaviossa”.
Nyt pisteisiin on asetettu suora ja ohjelma antaa automaattisesti myös suoran yhtälön, joka on tässä tapauksessa y = 2x +1.
Avoin matematiikka 8Osio 2: Suoria ja verrannollisuuksia4.6.2014