Kolmiot ABC ja DEF ovat keskenään yhteneviä, mikä voidaan merkitä seuraavasti: ABC ≅ DEF. Symboli ~ tarkoittaa samaa muotoa ja = samaa kokoa. Päällekkäin asetettuna yhtenevät kuviot siis peittävät täydellisesti toisensa.
Sivut BC ja EF ovat toistensa vastinsivuja. Kulmat α ja γ ovat puolestaan toistensa vastinkulmia. Yleisesti yhdenmuotoisten kuvioiden vastaavia osia nimitetään toistensa vastinosiksi. Mitä muita vastinosia löydät?
Yhtenevien kuvioiden kaikki vastinosat (sivut ja kulmat) ovat yhtä suuria.
Keskenään yhdenmuotoisien kuvioiden voidaan ajatella syntyvän siten, että kerrotaan tai jaetaan kaikki vastinsivut jollakin samalla luvulla. Vastinkulmat pysyvät yhtä suurina. Yhdenmuotoisuuden merkki on ~.
Yhdenmuotoisten kuvioiden
- geometrinen muoto on tarkasti sama
- vastinkulmat ovat yhtä suuret
- vastinsivut ovat verrannollisia.
Huom! Yhtenevät kuviot ovat aina myös yhdenmuotoisia.
Yhdenmuotoisuuden löytyminen helpottaa monien geometristen tehtävien ratkaisemista. Yhdenmuotoisten kuvioiden vastinsivujen pituuksien suhde säilyy samana, jolloin voidaan muodostaa verranto tuntemattoman sivun pituuden ratkaisemiseksi.
Esimerkki 1.
Santeri on piirtänyt majan rakennuspiirustukset.
Majan lattia on suorakulmio, jonka sivujen pituudet ovat piirustuksessa 2,5 cm ja 1,5 cm. Luonnollisessa koossa lattian pitempi sivu on 3,6 m. Mikä on lyhemmän sivun pituus?
Ratkaisu:
Ennen kuin verrantoa voidaan käyttää, on mitat esitettävä samoissa yksiköissä.
2,5 cm = 0,025 m ja 1,5 cm = 0,015 m.
Jotta luonnollisessa koossa oleva lattia olisi rakennuspiirustuksen mukainen, on vastinsivujen pituuksien suhteiden oltava samat.
Vastaus: Lattian lyhyemmän sivun pituus on 2,2 m.
Huom! Verranto voidaan kirjoittaa myös siten, että lasketaan kuvioiden pituuksien suhteet ja verrataan niitä toisen kuvion vastaavien pituuksien suhteeseen. Samaan tulokseen siis päädytään kirjoittamalla edellinen verranto muodossa
Avoin matematiikka 8Osio 3: Tasogeometriaa5.6.2014