Maapallo ei kierrä Aurinkoa ympäri aivan ympyrän muotoista rataa. 1600-luvun alussa Johannes Kepler havaitsi, että planeettojen kiertoradat Auringon ympäri ovat ellipsejä eli litistyneen ympyrän muotoisia ja niiden toisessa polttopisteettä sijaitsee aurinko. Venuksen kiertorata on lähinnä ympyrää, soikein rata on puolestaan Plutolla.
Kaikki planeetat kiertävät Aurinkoa samaan suuntaan, Auringon pohjoisnavalta katsottuna vastapäivään. Planeetan kiertoaika Auringon ympäri määrää kyseisen planeetan vuoden pituuden: Lyhyin vuosi, 88 päivää, on Merkuriuksella, pisin, noin 248 vuotta, kääpiöplaneetta Plutolla. Maapallon vuosi on tarkalleen 365,26 päivää.
Tiesitkö, ettei Maapallon nopeuskaan ole koko ajan sama? Kun Maapallo siirtyy pisteestä A pisteeseen B kuluu siihen yhtä paljon aikaa, kun jos Maapallo siirtyy pisteestä C pisteeseen D. Pisteiden A ja B sekä Auringon muodostaman alueen pinta-ala sitä vastoin on yhtä suuri kuin Auringon ja pisteiden C ja D muodostaman alueen pinta-ala. Koska matka pisteestä A pisteeseen B on paljon pitempi kuin matka pisteestä C pisteeseen D, täytyy Maapallon kulkea huomattavasti nopeammin lähellä Aurinkoa. Tämä voidaan selittää kappaleiden vetovoiman perusteella. Kun Maa on lähellä Aurinkoa, vetää Aurinko sitä voimakkaammin puoleensa. Jotta Maapallo silti pysyisi radallaan, eikä muuttaisi suuntaansa kohti aurinkoa, on sen kuljettava nopeammin.
Samaa lakia noudattavat myös aurinkokunnan ulkopuolelta tulevat pyrstötähdet ja samaan tapaan Kuu kiertää Maapalloa ympäri.
Avoin matematiikka 8Osio 3: Tasogeometriaa5.6.2014