Maa pyörähtää yhden vuorokauden aikana akselinsa ympäri 360°, jolloin se kulkee 15° tunnissa. Tällä perusteella maapallo on jaettu meridiaanien eli pituuspiirien suuntaisiin 15° leveisiin aikavyöhykkeisiin, joista kukin vyöhyke vastaa yhtä tuntia. Aikavyöhykkeet eivät suinkaan ole kartalla suoria viivoja. Maapallon pinta ei ole tasainen, joten esimerkiksi lähellä oleva vuori muodostaa suuren varjon, viivyttäen auringon säteiden saapumista sen viereisille alueille. Lisäksi varjo on sitä pidempi mitä kauempana vuori sijaitsee Auringosta tai käytännössä päiväntasaajalta. Yleensä aikavyöhykerajat seuraavat lisäksi valtioiden tai niiden hallintoalueiden rajoja. Suurissa valtioissa on yleensä useita aikavyöhykkeitä. Esimerkiksi Venäjällä on käytössä 11 eri aikaa, Yhdysvalloissa neljä (Pacific, Mountain, Central ja Eastern Time). Poikkeuksena tosin on Kiina, joka yli 5000 kilometrin leveydestä huolimatta käyttää kaikkialla samaa aikaa. Aikavyöhykkeitä alettiin käyttää virallisesti vuonna 1884, koska junaliikenne vaati tarkkoja ja yhtenäisiä kellonaikoja.
Maailmanaikana käytetään Englannin Greenwichin aikaa (GMT = Greenwich Mean Time), jossa puolenpäivän hetki määrätään Lontoon läheltä kulkevan 0-pituuspiirin mukaan. Tätä keskiaurinkoaikaa nimitetään myös Länsi-Euroopan ajaksi. Suomen läntisin piste Eckerössä, Ahvenanmaalla, on 19° 7′ 3″ E ja itäisin puolestaan sijaitsee Ilomantsissa 31° 35′ 20″ E. Suomi sijoittuu hyvin aikavyöhykkeeseen, jota rajoittavat pituuspiirit 15° ja 30°. Suomessa noudatetaankin toista aikavyöhykettä Greenwichistä itään, jota kutsutaan Itä-Euroopan ajaksi (GMT + 2). Kun kello on Greenwichissä 12.00, on se meillä 14.00. Virallinen aika siirretään kesän ajaksi useissa maissa 1 tunti eteenpäin. Meillä kesäaika alkaa maaliskuun viimeisenä sunnuntaina klo 3.00 ja päättyy lokakuun viimeisenä sunnuntaina klo 3.00. Kesäaikaan siirtymisen ansiosta saadaan suurempi osa vuorokauden valoisasta ajasta käyttöön. Tällä on enemmän merkitystä päiväntasaajan lähettyvillä oleville maille, joissa pimeä tulee varhain. Suomessa valoisa aika on kesäisin niin pitkä, ettei siirtämisellä ole sinänsä merkitystä. Yhtenäisyyden vuoksi Suomessakin vietetään kesäaikaa.
Vyöhykeaikajärjestelmällä on se etu, että vaikka tunti saattaakin olla eri, kellot kaikkialla maailmassa näyttävät samalla hetkellä samaa minuuttia ja sekuntia. Muutama maa on kuitenkin ottanut käyttöön täysituntivyöhykkeistä poikkeavan erikoisnormaaliajan. Niiden kellojen näyttämät minuutit poikkeavat normaaleja aikavyöhykkeitä käyttävien maiden kellojen minuuttimäärästä 15 tai 30 minuuttia. Erikoisnormaaleja aikavyöhykkeitä ovat esimerkiksi Newfoundlandin aika, Havaijin normaaliaika, Kenian aika, Iranin aika, Intian aika, Pohjois-Sumatran aika, Etelä-Australian aika ja Vanha Uuden Seelannin aika.
Maapalloa ympäri matkatessa itään päin on aina uudelle aikavyöhykkeelle tultaessa siirrettävä kelloa eteenpäin tunnin verran. Takaisin lähtökohtaan tultaessa on kelloa siirretty kaikkiaan 24 tuntia eteenpäin. Vaikka kello näyttääkin juuri oikeaa aikaa, on matkustaja vuorokauden aikaansa edellä. Vastaavasti maapallo länteen päin kierrettäessä aiheuttaa tilanteen, jossa matkaaja on vuorokauden aikaansa jäljessä. Aikavyöhykerajojen lisäksi on tarve sopia myös kansainvälisestä päivämäärän rajasta. Greenwichin meridiaanista 180°:n päässä sijaitseva, Tyynenmeren halki kulkeva meridiaani, on merenkulussa sovittu kansainväliseksi päivämäärärajaksi. Jos merenkulkija ylittää rajan idästä länteen päin kulkien, lisäävät he päivämäärään yhden päivän. Vastaavasti lännestä itään päin päivämäärärajan ylittävät saavat viettää saman päivän kahdesti.
Jokaisella tietokoneellakin on oma kellonsa. Jos kyseessä on yksittäinen tietokone, ei ajan oikeellisuuden suhteen tarvitse olla kovin tarkka. Tietoverkkoon kytketyn koneen pitää sitä vastoin olla mahdollisimman tarkasti oikeassa ajassa. Isoissa yrityksissä tiedot sijaitsevat useilla eri palvelimilla. Kun palvelimet vaihtavat tietojaan eli synkronoivat tietonsa toisiaan vastaaviksi, nähdään aikaleimoista, mitkä muutokset ovat tulleet missäkin järjestyksessä. Sillä hetkellä kun jostain työasemasta tiedostoon tehdään muutoksia, päivittyy siihen myös niin sanottu aikaleima, jossa kerrotaan millä hetkellä muutokset tehtiin. Jos muutoksiin käytettiin konetta, joka elää kaukana menneisyydessä, eivät tiedot ikinä päivity, koska muut palvelimet ilmoittavat omistavansa uudempaa tietoa. Tietokonemaailmassa puhutaan UTC-ajasta (Universal Time Coordinate), joka määritetään paikallisen aikavyöhykkeen avulla seuraavasti: UTC = paikallinen aika +/- aikavyöhykesiirto (- kesäaika). Jos kelloja ei ole siirretty kesäaikaan, ovat UTC aika ja GMT aika samoja.
Suomen virallinen aika määräytyy useiden kellojen keskiarvon perusteella. Tätä atomikellon näyttämää aikaa ylläpidetään Mittatekniikan keskuksen (MIKES) kansallisessa aika- ja taajuuslaboratoriossa Espoon Otaniemessä.
Avoin matematiikka 9Osio 1: Lausekkeita ja funktioita5.6.2014