Maailmaa hallitsevat yksinkertaiset matemaattiset lait ja matemaattisia käyriä esiintyy lähes kaikkialla. Tieteellinen keksiminen on itse asiassa matemaattisten yhtälöiden löytämistä erilaisten kokeiden avulla. Mittauksia tehdään muuttelemalla eri suureiden arvoja ja sijoittamalla nämä havaintopisteet koordinaatistoon. Tiedemies kokee onnistumisen, jos matemaattinen käyrä sopii hyvin havaintopisteisiin. Käyrän löytyminen on merkki siitä, että tutkittujen suureiden välille voidaan kirjoittaa matemaattinen yhtälö. Joskus kuvaajista tulee sellaisia, että on syytä käyttää paloittain määritettyjä funktioita käyttäytymistä kuvaavan yhtälön löytämiseksi. Yleensä tiedetään etukäteen minkälainen funktiotyyppi havaintopisteikköön sopii.
Esimerkki 1.
Tutkitaan kävelijän kulkemaa matkaa ajan funktiona. Mitataan kuljettu matka sekunnin välein ja sijoitetaan havaintopisteet aika, matka –koordinaatistoon.
Havaintopisteet näyttävät osuvan hyvin origon kautta kulkevalle suoralle, joten piirretään suora havaintopisteiden väliin siten, että suoran molemmille puolille jää yhtä paljon havaintopisteitä. Mittauksissa esiintyy aina virheitä ja jos joku mittauspiste poikkeaa huomattavasti muista pisteistä, voidaan se tulkita virheelliseksi ja jättää huomioimatta funktiota sovitettaessa. Tässä kaikki havaintopisteet voidaan kuitenkin todeta onnistuneiksi mittauksiksi.
Pisteitä ei siis yhdistetä tarkasti toisiinsa, kuten yllä olevassa VÄÄRIN –kuvassa on tehty. Tällöinhän muodostettaisiin joukko paloittain määriteltyjä funktioita, joiden käyttö ei tässä tarkoituksessa ole mielekästä. Kävelijän nopeus luonnollisesti vaihtelee, mutta tästä aiheutuvan virheen funktion lausekkeeseen saadaan poistettua siten, että suora todellakin sijoitetaan havaintopisteiden väliin.
Merkitään aikaa x:llä ja matkaa y:llä. Valitaan suoralta kaksi pistettä yhtälön kulmakertoimen määrittämiseksi. Olkoon nämä origo (0, 0) ja piste (3, 6). Kulmakertoimeksi saadaan
Sijoitetaan kulmakerroin ja piste (0, 0) suoran yhtälöön, jolloin saadaan
Esimerkissä 1 muodostettiin tasaisen liikkeen yhtälö matka = nopeus · aika. Yhtälöä käytetään kaikkialla, sitä enempää kyseenalaistamatta. Ennen kuin tämä yhtälö hyväksyttiin yleisesti, joutuivat tiedemiehet tekemään valtavan määrän mittauksia ja matemaattisten funktioiden sovituksia.
Avoin matematiikka 9Osio 1: Lausekkeita ja funktioita5.6.2014