Fibonacci eli Leonardo Pisalainen oli italialainen matemaatikko ja kauppias, joka eli vuoden 1200 tienoilla. Hän on keskiajan tunnetuimpia eurooppalaisia matemaatikkoja. Fibonacci pohdiskeli seuraavanlaista ongelmaa:
Vuoden alussa aitauksessa on vastasyntynyt kanipari. Kaniparit synnyttävät kahden kuukauden iästä lähtien kuukauden välein yhden naaraan ja yhden uroksen, jotka kaikki jatkavat lisääntymistään samalla tavalla. Montako kaniparia on vuoden kuluttua?
Ensimmäisen kuukauden alussa on yksi kanipari ja samoin toisen kuukauden alussa on yksi kanipari. Kolmannen kuukauden alussa kanipari synnyttää uuden kaniparin, joten kanipareja on nyt kaksi. Ensimmäinen kanipari synnyttää taas neljännen kuukauden alussa, joten kanipareja on nyt kolme. Viidennen kuukauden alussa sekä ensimmäinen että toinen kanipari synnyttävät uuden parin, joten kanipareja on silloin viisi jne. Näin jatkaen kanipareja on 12. kuukauden alussa 144.
Kaniparien lukumäärästä muodostuu Fibonaccin lukujono, jossa kaksi ensimmäistä lukua ovat ykkösiä ja muut luvut saadaan laskemalla kaksi edellistä lukua yhteen. Kaksitoista ensimmäistä Fibonaccin lukujonon lukuja ovat siis 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89 ja 144.
Fibonaccin lukujonon luvut esiintyvät luonnossa monissa yhteyksissä. Jo itse Fibonacci havaitsi aikanaan, että kukkien terälehtien lukumäärä on yleensä jokin lukujonon luvuista. Esimerkiksi päivänkakkaralla voi olla 34, 55 tai jopa 89 terälehteä. Lisäksi monien kasvien lehtikiehkurassa kahden peräkkäisen lehden suuntien erotus on 3/5 täydestä kierroksesta.
Avoin matematiikka 9Osio 1: Lausekkeita ja funktioita5.6.2014