Toisen asteen yhtälön yleinen normaalimuoto on
ax2 + bx + c = 0.
Jos yhtälössä esiintyy kaikki termit, sanotaan sitä täydelliseksi toisen asteen yhtälöksi. Jos termi bx tai vakiotermi c puuttuu, on kyseessä vaillinainen toisen asteen yhtälö.
Vaillinaisille toisen asteen yhtälöille on olemassa ratkaisutavat yhtälön tyypistä riippuen. Tutkitaan aluksi muotoa ax2 + c = 0 olevia yhtälöitä. Piirretään muutama funktion f(x) = x2 + c kuvaaja samaan koordinaatistoon vaihdellen vakion c arvoa.
Funktioiden kuvaajat ovat yhtenevät ja niiden symmetria-akselina on y-akseli. Vakio c ilmaisee kohdan, jossa paraabelin huippu sijaitsee. Yhtälön ax2 + c = 0 ratkaisut nähdään kuvaajasta nollakohtina, joissa kuvaaja leikkaa x-akselin. Nollakohtien määrä riippuu siitä, onko funktiossa esiintyvä vakio c positiivinen vai negatiivinen.
Huom! Edellinen pätee ainoastaan ylöspäin aukeaviin paraabeleihin. Miten ratkaisujen määrä riippuu vakiosta c, jos a on negatiivinen?
Muotoa ax2+c = 0 olevan yhtälön ratkaiseminen
- Ratkaistaan yhtälö ensin x2:n suhteen.
- Otetaan yhtälön molemmilta puolilta neliöjuuri.
Huom! Neliöjuurta otettaessa on huomioitava sekä positiivinen että negatiivinen tapaus, sillä negatiivinen kantaluku toiseen potenssiin korotettuna, on myös positiivinen.
Esimerkki 1.
Ratkaistaan yhtälö ja hahmotellaan yhtälön määräämän paraabelin kuvaaja.
Vastaus: x = 3 tai x = -3.
Esimerkki 2.
Ratkaistaan yhtälö 2x2 + 4 = 0 ja hahmotellaan yhtälön määräämän paraabelin kuvaaja.
Vastaus: Yhtälöllä ei ole ratkaisua.
Avoin matematiikka 9Osio 3: Kerrataan ja sovelletaan5.6.2014
Yhtälön ax2+c = 0 ratkaisujen määrä riippuu vakiosta c