Iso osa ylivelkaantuneista on alle 30-vuotiaita. Lähes joka toisella 29-34 –vuotiaalla suomalaisella on kulutusluottoja.
Usein nuorten ylivelkaantumisen syynä on ajattelemattomuus sekä luotonsaannin helppous. Etukäteen säästäminen ei tunnu olevan muodikasta, vaan eletään ”nyt kaikki mulle heti” -aikakautta. Lainoja ja luottoja suorastaan tyrkytetään. Nuorten kompastuskiviksi koituvat erityisesti pienissä erissä otettavat kulutusluotot, joita otetaan yhtä aikaa monesta eri paikasta. Tällöin velkojen kokonaissumma korkoineen voi paisua yllättävän suureksi.
Pikavipit ovat ihmisen hädänalaisen tilan hyväksikäyttöä. Velkojen antajat eivät tee hyväntekeväisyyttä. Mitä pienemmillä kuukausierillä lainaa maksetaan pois, sitä kalliimmaksi lainan ottaminen tulee. Esimerkiksi postimyyntiliikkeet tarjoavat helposti saatavia pieniä luottoja, joiden vuosikorot voivat lähennellä peräti 30 prosenttia. Moni ei tule ajatelleeksi sitä, kuinka kalliiksi ostokset lopulta tulevat, vaan sokaistuvat kuukausittain maksettavan laskun pienuuteen. Jos lainaa ottaa, kannattaa aina maksaa sitä kuukausittain enemmän pois kuin mitä lainanantaja minimissään velvoittaa. Usein minimit on asetettu niin pieniksi, ettei laina lyhene juuri lainkaan, vaan kaikki menevät lainan korkoihin.
Luottotietoja tallettava Asiakastieto Oy pitää yllä mustaa listaa, jolle joutuu, kun mikä tahansa lasku tai lyhennys on ollut maksamatta kuukausia ja sitä on karhuttu pariin otteeseen. Velkasumman suuruus ei ratkaise rekisteriin joutumista. Noin kolmannes maksuhäiriömerkintään johtavista tapauksista koskee puhelinlaskuja, kuudesosa tili- ja kertaluottoja. Muistutuskirjeiden jälkeen velkoja siirtää perinnän perintätoimistolle, ja pahimmassa tapauksessa perintä etenee tuomioistuimen kautta ulosottoon. Ulosottoon menneiden kännykkävelkojen keskiarvo on 500 euroa. Velan loppusumma kasvaa jokaisessa perintävaiheessa.
Jos yksityishenkilöä uhkaa luottotietomerkintä, hänelle lähetetään ns. ensirekisteröinti-ilmoitus. Maksuhäiriömerkintä ei poistu välittömästi, vaikka velan maksaisikin. Nimi mustalla listalla säilyy kaksi vuotta esimerkiksi laskunsa laiminlyöneellä ja viisi vuotta ulosotossa varattomaksi todetulla. Ikävä tosiasia on, että maksuvaikeuksista syntyy usein kierre, jossa häiriöt kasaantuvat samoille henkilöille. Tilastojen mukaan aikaisemmin maksuhäiriöitä saaneista henkilöistä 42% saa uusia merkintöjä kahden vuoden aikana.
Luottotiedoissa olevia merkintöjä oikeasti katsotaan ja merkintä voi estää esimerkiksi asunnon vuokraamisen tai työpaikan saamisen. Merkintä luottotiedoissa varoittaa palveluntarjoajaa, ettei tähän nuoreen kannata luottaa. Monet palvelujen tarjoajat, esimerkiksi hammaslääkärit, velottavat mausuhäiriömerkinnän omaavilta maksun etukäteen. Vaikka maksuhäiriöiselle myönnettäisiin pankista lainaa, on hänen lainansa korot varmasti korkeat, koska pankki katsoo ottavansa suuren riskin myöntäessään hänelle lainaa.
Jos maksumuistutuskirje tipahtaa postiluukusta, kannattaa heti ottaa yhteyttä suoraan velkojaan, mikäli ei pysty maksamaan laskua. Usein neuvottelulla saa sovittua maksun uudelleenjärjestämisestä. Jos ei pysty selviytymään veloistaan, on mahdollisuus ottaa yhteyttä velkaneuvojaan. Velkaneuvonta on maksutonta kuntien, seurakuntien ja eri järjestöjen toimintaa.
Avoin matematiikka 9Osio 3: Kerrataan ja sovelletaan5.6.2014