Nuorten ylivelkaantuminen

Iso osa yli­vel­kaan­tu­neis­ta on alle 30-vuotiaita. Lä­hes joka toi­sel­la 29-34 –vuotiaalla suo­ma­lai­sel­la on ku­lu­tus­luot­to­ja.

Usein nuor­ten yli­vel­kaan­tu­mi­sen syy­nä on ajat­te­le­mat­to­muus sekä luo­ton­saan­nin help­pous. Etu­kä­teen sääs­tä­mi­nen ei tun­nu ole­van muo­di­kas­ta, vaan ele­tään ”nyt kaik­ki mulle heti” -aika­kaut­ta. Lai­no­ja ja luot­to­ja suo­ras­taan tyr­ky­te­tään. Nuor­ten kom­pas­tus­ki­vik­si koi­tu­vat eri­tyi­ses­ti pie­nis­sä eris­sä otet­ta­vat ku­lu­tus­luo­tot, joi­ta ote­taan yhtä ai­kaa mo­nes­ta eri pai­kas­ta. Täl­löin vel­ko­jen koko­nais­sum­ma kor­koi­neen voi pai­sua yl­lät­tä­vän suu­rek­si.

Pika­vi­pit ovat ih­mi­sen hä­dän­a­lai­sen ti­lan hy­väk­si­käyt­töä. Vel­ko­jen an­ta­jat ei­vät tee hy­vän­te­ke­väi­syyt­tä. Mitä pie­nem­mil­lä kuu­kau­si­e­ril­lä lai­naa mak­se­taan pois, sitä kal­liim­mak­si lai­nan ot­ta­mi­nen tu­lee. Esi­mer­kik­si pos­ti­myyn­ti­liik­keet tar­jo­a­vat hel­pos­ti saa­ta­via pie­niä luot­to­ja, joi­den vuo­si­ko­rot voi­vat lä­hen­nel­lä pe­rä­ti 30 pro­sent­tia. Moni ei tule aja­tel­leek­si sitä, kuin­ka kal­liik­si os­tok­set lo­pul­ta tu­le­vat, vaan so­kais­tu­vat kuu­kau­sit­tain mak­set­ta­van las­kun pie­nuu­teen. Jos lai­naa ot­taa, kan­nat­taa aina mak­saa sitä kuu­kau­sit­tain enem­män pois kuin mitä lai­nan­an­ta­ja mi­ni­mis­sään vel­voit­taa. Usein mi­ni­mit on ase­tet­tu niin pie­nik­si, ett­ei lai­na ly­he­ne juu­ri lain­kaan, vaan kaik­ki me­ne­vät lai­nan kor­koi­hin.

Luot­to­tie­to­ja tal­let­ta­va Asi­a­kas­tie­to Oy pi­tää yllä mus­taa lis­taa, jol­le jou­tuu, kun mikä ta­han­sa las­ku tai ly­hen­nys on ol­lut mak­sa­mat­ta kuu­kau­sia ja sitä on kar­hut­tu pa­riin ot­tee­seen. Vel­ka­sum­man suu­ruus ei rat­kai­se re­kis­te­riin jou­tu­mis­ta. Noin kol­man­nes mak­su­häi­ri­ö­mer­kin­tään joh­ta­vis­ta ta­pauk­sis­ta kos­kee pu­he­lin­las­ku­ja, kuu­des­osa tili- ja ker­ta­luot­to­ja. Muis­tu­tus­kir­jei­den jäl­keen vel­ko­ja siir­tää pe­rin­nän pe­rin­tä­toi­mis­tol­le, ja pa­him­mas­sa ta­pauk­ses­sa pe­rin­tä ete­nee tuo­mi­o­is­tui­men kaut­ta ulos­ot­toon. Ulos­ot­toon men­nei­den kän­nyk­kä­vel­ko­jen kes­ki­arvo on 500 eu­roa. Ve­lan lop­pu­sum­ma kas­vaa jo­kai­ses­sa pe­rin­tä­vai­hees­sa.

Jos yk­si­tyis­hen­ki­löä uh­kaa luot­to­tie­to­mer­kin­tä, hä­nel­le lä­he­te­tään ns. ensi­re­kis­te­röin­ti-il­moi­tus. Mak­su­häi­ri­ö­mer­kin­tä ei pois­tu vä­lit­tö­mäs­ti, vaik­ka ve­lan mak­sai­si­kin. Nimi mus­tal­la lis­tal­la säi­lyy kak­si vuot­ta esi­mer­kik­si las­kun­sa lai­min­lyö­neel­lä ja vii­si vuot­ta ulos­o­tos­sa va­rat­to­mak­si to­de­tul­la. Ikä­vä tosi­asia on, että mak­su­vai­keuk­sis­ta syn­tyy usein kier­re, jos­sa häi­ri­öt ka­saan­tu­vat sa­moil­le hen­ki­löil­le. Ti­las­to­jen mu­kaan ai­kai­sem­min mak­su­häi­ri­öi­tä saa­neis­ta hen­ki­löis­tä 42% saa uu­sia mer­kin­tö­jä kah­den vuo­den ai­ka­na.

Luot­to­tie­dois­sa ole­via mer­kin­tö­jä oi­ke­as­ti kat­so­taan ja mer­kin­tä voi es­tää esi­mer­kik­si asun­non vuok­raa­mi­sen tai työ­pai­kan saa­mi­sen. Mer­kin­tä luot­to­tie­dois­sa va­roit­taa pal­ve­lun­tar­jo­a­jaa, ett­ei tä­hän nuo­reen kan­na­ta luot­taa. Mo­net pal­ve­lu­jen tar­jo­a­jat, esi­mer­kik­si ham­mas­lää­kä­rit, ve­lot­ta­vat mausuhäiriömerkinnän omaa­vil­ta mak­sun etu­kä­teen. Vaik­ka mak­su­häi­ri­öi­sel­le myön­net­täi­siin pan­kis­ta lai­naa, on hä­nen lai­nan­sa ko­rot var­mas­ti kor­ke­at, kos­ka pank­ki kat­soo ot­ta­van­sa suu­ren ris­kin myön­tä­es­sään hä­nel­le lai­naa.

Jos mak­su­muis­tu­tus­kir­je ti­pah­taa pos­ti­luu­kus­ta, kan­nat­taa heti ot­taa yh­teyt­tä suo­raan vel­ko­jaan, mi­kä­li ei pys­ty mak­sa­maan las­kua. Usein neu­vot­te­lul­la saa so­vit­tua mak­sun uu­del­leen­jär­jes­tä­mi­ses­tä. Jos ei pys­ty sel­viy­ty­mään ve­lois­taan, on mah­dol­li­suus ot­taa yh­teyt­tä vel­ka­neu­vo­jaan. Vel­ka­neu­von­ta on mak­su­ton­ta kun­tien, seu­ra­kun­tien ja eri jär­jes­tö­jen toi­min­taa.

“Mitä pie­nem­mil­lä kuu­kau­si­e­ril­lä lai­naa mak­se­taan pois, sitä kal­liim­mak­si lai­nan ot­ta­mi­nen tu­lee.”

Avoin ma­te­ma­tiik­ka 9Osio 3: Ker­ra­taan ja so­vel­le­taan5.6.2014