Indeksi on suhdeluku, joka kuvaa muutosta ajan kuluessa. Indeksiluvut voidaan ajatella prosenttiluvuiksi, joista on jätetty prosenttimerkki pois. Sana “indeksi” on alunperin latinaa ja tarkoittaa osoittajaa, osoitinta, ilmaisinta, luetteloa tai rekisteriä. Indeksiä käytetään kuvaamaan esimerkiksi hintojen, kustannusten ja määrien kehitystä ajassa. Peruskaudeksi valitaan usein se ajankohta, josta tarkastelu aloitetaan. Kun indekseillä kuvataan esimerkiksi koulun oppilasmäärän muutosta vuosittain, verrataan jokaisen vuoden oppilasmäärää valittuun perusarvoon. Kuten prosenttilaskennassakin muutoksen alkukohteena oleva luku otetaan 100 prosenttisesti, on peruskauden indeksi 100. Jos peruskaudeksi valitaan esimerkiksi vuoden 2012 oppilasmäärä, merkitään se 2012 = 100.
Alkuperäisiin lukuihin verrattuna indeksiluvussa tulee selvemmin esille erojen suhteellinen suuruus. Sen sijaan esimerkiksi koulun oppilasmääriä kuvaavien indeksilukujen perusteella ei voida päätellä onko kyseessä iso vai pieni koulu. Indeksiluvuista nähdään suoraan, montako prosenttia oppilasmäärä on kasvanut tai vähentynyt siitä ajankohdasta, joka valittiin perusvuodeksi. Indeksiluvuista ei sitä vastoin nähdä prosentuaalista nousua suoraan, jos kumpikaan luvuista ei ole perusarvo. Tällöin ratkaisu kuitenkin löytyy tuttua prosenttilaskennan tapaa “Montako prosenttia jokin luku on suurempi kuin jokin toinen luku?” soveltamalla. Alkuperäisiä tietoja tarvitaan, jos halutaan ymmärtää kunkin indeksein tarkasteltavan asian merkitys. Kansantalouden kehitystä seurataan monilla erilaisilla indeksisarjoilla. Tärkeitä indeksisarjoja on muun muassa hintojen muutoksia havainnollistavat kuluttajaindeksi ja elinkustannusindeksi sekä asioiden kehitystä havainnollistava ansiotasoindeksi.
Jos kyseessä on samaan muuttujaan liittyvistä perättäisistä havainnoista, indeksiä kutsutaan yksinkertaiseksi indeksiksi. Monet hintaindeksit ovat ryhmäindeksejä eli ne on yhdistetty usean hyödykkeen hintatiedoista. Esimerkiksi Tilastokeskuksen laatimaa kuluttajahintaindeksiä laskettaessa otetaan huomioon kunkin hyödykkeen arvioitu osuus keskimääräisen kotitalouden kaikista kokonaismenoista. Osuus ilmaistaan niin sanotun painokertoimen avulla. Yksinkertaiset indeksit ovat käyttökelpoisia sinänsä, mutta yhteiskunnan kannalta tärkeimmät indeksit ovat ryhmäindeksejä, koska ne kuvaavat yleistä hintatasoa tai tuotantomäärien kehitystä. Esimerkiksi kuluttajahintaindeksiä laskettaessa mukana ovat mm. elintarvikkeiden, vaatteiden, asumisen, terveydenhoidon, liikkumisen ja koulutuksen hinnat.
Suomessa kuluttajahintaindeksiä on laskettu vuodesta 1921 lähtien. Kuluttajahintaindeksi, jonka perusajankohdaksi on valittu vuosi 2000, sisältää noin 490 tavaraa ja palvelua sekä näihin liittyen yli 50 000 hintaa. Tietoja kerätään yhteensä 100 kunnasta ja noin 3 500 liikkeestä. Kuluttajaindeksi seuraa keskimääräisen kotitalouden kulutusmenoja ja se lasketaan menetelmällä, jossa eri hyödykkeiden hinnat painotetaan niiden kulutusosuuksilla. Kuluttajahintaindeksi on virallinen hintojen nousun eli inflaation mittari. Inflaatio eli rahan arvon heikkeneminen tarkoittaa sitä, että hinnat nousevat ja samalla rahamäärällä saa entistä vähemmän tavaroita ja palveluja. Deflaatio eli rahan arvon vahvistuminen tarkoittaa sitä, että hinnat laskevat ja samalla rahamäärällä saa entistä enemmän tavaroita ja palveluja.
Kuluttajahintaindeksin laskentaperusteet uusitaan viiden vuoden välein. Tämän vuoksi se sopii hyvin lyhyen aikavälin tarkasteluihin. Esimerkiksi eläkkeet, palkat tai asuntojen vuokrat voidaan sitoa kuluttajahintaindeksiin. Elinkustannusindeksien sarjaa sitä vastoin ylläpidetään jatkuvasti, siksi sitä kannattaa käyttää pidempiaikaisten sopimusten indeksiehdoissa.
Avoin matematiikka 9Osio 3: Kerrataan ja sovelletaan5.6.2014