Energia ekoysteemissä

Energian kulku ravintoketjuissa

Blogijuttu

kes­ki­viik­ko 23. mar­ras­kuu­ta 2011

Tali­tin­tin ener­gi­a­ta­lout­ta

Jos­pa se kun­non tal­vi tä­nä­kin vuon­na tu­lee. Eipä täm­möi­nen pi­me­än los­kai­nen keli ko­vin vir­kis­tä pa­ria hie­noa pak­kas­tal­vea muis­tel­les­sa.
Suo­mes­sa tal­veh­ti­vil­la lin­nuil­la on nyt sään puo­les­ta hel­pom­paa kuin tä­hän ai­kaan vii­me vuon­na. Mo­net aut­ta­vat lin­tu­ja tal­ven yli tar­jo­a­mal­la niil­le ruo­kaa.
Vii­mei­sim­mäs­sä Lin­nut- leh­des­sä (4/2011) on Esa Hohtolan mie­len­kiin­toi­nen ja pe­rus­teel­li­nen ar­tik­ke­li lin­tu­jen ruo­kin­nas­ta. Ar­tik­ke­lis­sa oli mu­ka­na tar­kat las­kel­mat tali­ti­ai­sen ener­gi­a­ta­lou­des­ta -20-25- as­teen pak­kas­päi­vä­nä. Ko­ko­sin lu­vut alla ole­vaan ku­vaan. Kun va­lois­ta ai­kaa on talvisydännä vain muu­ta­ma tun­ti, tie­tää se tin­til­le kii­ret­tä, jot­ta se saa ener­gi­a­tar­peen­sa tyy­dy­tet­tyä päi­vän ai­ka­na.
Ar­tik­ke­lin mu­kaan Suo­mes­sa ku­luu noin 7 mil­joo­naa ki­loa au­rin­gon­ku­kan sie­me­niä lin­tu­jen ruo­kin­nan tar­pei­siin. Tämä riit­tää las­ken­nal­li­ses­ti ra­vit­se­maan Suo­men kaik­kia tali­ti­ai­sia noin 150 päi­vää – Vii­mei­sim­män lin­tu­at­lak­sen mu­kaan Suo­mes­sa nii­tä on ni­mit­täin noin 2 mil­joo­naa pa­ria. Näis­tä to­sin osa muut­taa tal­vek­si pois.

Nettilähteitä

Aar­ne Hag­man

By Matthew C. Per­ry [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons

BI1 Eliö­maa­ilmaAar­ne Hag­man; Kurs­sin ri­kas­tus­ma­te­ri­aa­lia 201322.9.2013