Suomen sisävedet

Vesistöjen tila ja suojelu

Artikkeli tekijän omalla sivulla
Vesistöjen ominaispiirteet
Lähteitä
Blogijuttu

lau­an­tai 29. elo­kuu­ta 2009
Saa­ris­to­ka­dun pou­ka­mis­sa
Kuo­pi­on Saa­ris­to­katu on saa­nut ai­van ai­hees­ta kii­tos­ta. On­han sil­lä mu­ka­va liik­kua ja kat­sel­la kau­nii­ta mai­se­mia: Pa­no­ra­mio. On se sii­nä mie­les­sä myös eko­lo­gi­ses­ti kes­tä­vää ra­ken­ta­mis­ta, että mat­ka kes­kus­taan uu­sim­mil­ta asun­to­alueilta ly­he­nee huo­mat­ta­vas­ti.
Sil­loin, kun ka­tua suun­ni­tel­tiin ja YVA:a teh­tiin, oli eräs kes­kei­nen tut­ki­mus­koh­de, kuin­ka ka­dun vaa­ti­mat pen­ger­ryk­set ja sil­lat vai­kut­ta­vat ve­den vir­tauk­siin.
Vii­me vii­kon­lop­pu­na huo­ma­sin, että erää­seen poh­juk­kaan oli il­maan­tu­nut “sini­le­vää”.
Tä­män aa­mun ret­kel­lä näyt­ti, että ti­lan­ne oli pa­hen­tu­nut.
Ka­dun var­rel­la on usei­ta umpi­pe­riä, joi­hin tuu­let­kaan ei­vät vai­ku­ta. Ne oli­vat alun­pe­rin sal­mia, jois­sa vesi pää­si vaih­tu­maan.
Joh­tuu­ko ve­den laa­dun sil­min­kin näh­tä­vä huo­no­ne­mi­nen vaik­ka­pa täs­sä lah­du­kas­sa em. syys­tä ja mi­ten ti­lan­ne jat­kos­sa ke­hit­tyy?
En tätä kir­joit­ta­es­sa­ni tie­dä, seu­ra­taan­ko Saa­ris­to­ka­dun ym­pä­ris­tö­vai­ku­tuk­sia Poh­jois-Sa­von ym­pä­ri­sö­kes­kuk­sen toi­mes­ta täl­tä osin edel­leen.

Ku­via ve­sis­töis­tä
Seu­raa­vis­sa ar­tik­ke­leiss­sa on va­li­koi­ma jär­vi- joki ja kos­ki­ku­via: Niis­tä voit poh­tia ve­sis­tön tyyp­piä, sen kun­toa ja käyt­töä
Ku­via kat­sel­les­sa voit poh­tia ky­seis­ten ve­sis­tö­jen ti­laa, mah­dol­li­sia muu­tok­sia sekä ve­sis­tö­jen käyt­töä ja ih­mi­sen vai­ku­tuk­sia ve­sis­töi­hin.
Alla ole­vas­sa kuva­lis­tas­sa on link­ki sen otto­paik­kaan Kan­sa­lai­sen kart­ta­pai­kas­sa.

Jär­vi­ku­via:

Joki- ja kos­ki­ku­via:

Hau­ki­ve­del­lä 16.8.2010; Aar­ne Hag­man

Lam­pien kun­toa py­ri­tään kor­jaa­maan nii­den poh­jaa ha­pet­ta­mal­la; Kuo­pi­on Pit­kä­lam­pi 1.9.2016

BI2 Eko­lo­gia ja ym­pä­ris­tö / Uusi opsAar­ne Hag­man; Kurs­sin ri­kas­tus­ma­te­ri­aa­lia 201612.8.2016