Rokuan alue ja kansallispuisto

Yhteinen artikkeli bi2- ja ge2- kurssille

Ro­ku­an alue on ym­pä­ris­tös­tään sel­väs­ti erot­tu­va har­ju­jak­so. Osa sii­tä on kan­sal­lis­puis­toa. Man­ner­jää­ti­kön ve­täy­ty­mis­vai­hees­sa alu­eel­le, sy­vään ve­teen ker­tyi poik­keuk­sel­li­sen pal­jon hiek­kais­ta ai­neis­ta. Jää­ti­kön loh­ko­jen su­la­es­sa maa-ai­nek­sen si­säl­lä syn­tyi mm. “Sy­vyy­den­kai­vo”, Ro­ku­an läh­teis­sä jopa Suo­men sy­vim­mäk­si mai­nit­tu sup­pa.
Kun maas­to myö­hem­min nou­si ve­den pin­nan ylä­puo­lel­le syn­tyi ran­ta­val­le­ja ja dyy­ne­jä, joi­ta erot­tuu maas­tos­sa.
Ro­ku­an met­sät ovat enim­mäk­seen ka­rua, män­tyä kas­va­vaa kan­gas­ta. Pol­ku­ja kul­kee val­kei­na hoh­ta­vien jä­kä­lik­kö­jen hal­ki.

Ar­tik­ke­lis­sa on kuva­kaap­paus http://gtkda­ta.gtk.fi/maan­ka­ma­ra/ – verk­ko­pal­ve­lus­ta. Ku­vas­sa on vi­su­a­li­soi­tu kor­keus­mal­li alu­ees­ta kts:

Ro­ku­an ge­o­lo­gi­aan pää­set tu­tus­tu­maan pai­kan pääl­lä alu­een luon­to­po­luil­la ja pa­ti­koin­ti­rei­teil­lä.
“Ro­ku­an­sy­dä­men”ge­o­lo­gi­nen luon­to­pol­ku ei käy kan­sal­lis­puis­ton alu­eel­la. Siel­lä voi pa­ti­koi­da “Poo­kin pol­kua” pit­kin. Jos pi­tem­pi va­el­lus kiin­nos­taa, voi kul­kea läpi koko “Kei­sa­rin kier­rok­sen”. Mui­ta­kin reit­te­jä on run­saas­ti tar­jol­la.

Lisä­tie­toa: 

Täs­sä oli jää­ti­kön ve­täy­ty­mi­sen ja maan­ka­ma­ran ko­ho­a­mi­sen jäl­keen pal­jas hiek­ka­ran­ta. Tuu­li muo­toi­li hie­kas­ta dyy­ne­jä, jot­ka erot­tu­vat maas­tos­sa. Kuva: Aar­ne Hag­man 7.8.2016

Ge­o­lo­gi­an tut­ki­mus­kes­kus. Kart­ta­so­vel­lus: Maan­ka­ma­ra < http://gtkda­ta.gtk.fi/Maan­ka­ma­ra/in­dex.html> Vii­tat­tu 7.9.2016 (La­ser­kei­laus­ai­neis­to © Maan­mit­taus­lai­tos. La­ser­kei­laus­ai­neis­ton muok­kaus: Ge­o­lo­gi­an tut­ki­mus­kes­kus)

Gra­niit­ti­loh­ka­rei­ta po­lun var­res­sa. Ki­viä on alu­eel­la yli­pää­tään vä­hän. Kuva: Aar­ne Hag­man 7.8.2016

Sy­vyy­den­kai­von sup­pa-alue poh­joi­sen suun­nas­ta kat­sot­tu­na. Sup­pa on niin laa­ja ja syvä, ett­ei sitä hah­mo­ta met­sän si­säl­lä; Kuva: Aar­ne Hag­man 7.8.2016

Kun man­ner­jää­tik­kö oli alu­eel­ta su­la­nut ja maan­ka­ma­ra al­koi ko­ho­ta, en­sim­mäi­se­nä pal­jas­tui sil­loi­ses­ta An­cy­lus- jär­ves­tä Poo­ki­vaa­ran laki. Aluk­si se oli vain pie­ni saa­ri sitä ym­pä­röi­vän ve­den kes­kel­lä. Kuva: Aar­ne Hag­man 7.8.2016

BI2 Eko­lo­gia ja ym­pä­ris­tö / Uusi opsAar­ne Hag­man; Kurs­sin ri­kas­tus­ma­te­ri­aa­lia 201612.8.2016