Tsunamit

Yleistietoa sekä Intian Valtameri 2004

Artikkeli tekijän omalla sivulla
Materiaalia tsunameista yleensä
Nettiähteitä Intian Valtameren tsunamista
Intian Valtameren tsunami 26.12. 2004: Raportti

Tä­hän on koot­tua ai­neis­toa heti ky­sei­sen ka­tast­ro­fin jäl­keen, osit­tain jo sen ai­ka­na.

26.12.2004 klo 00.58.53 (UTC) Su­mat­ran saa­ren poh­jois­pään län­si­puo­lel­la pai­kas­sa 3,3 °N, 95,8 ° E, me­ren­poh­jan alla 30 km:n sy­vyy­des­sä ta­pah­tui voi­mak­kuu­del­taa 9 rich­te­rin maan­jä­ris­tys, jon­ka ai­heut­ta­mat hyö­ky­aal­lot – tsu­na­mit ai­heut­ti­vat ih­mis­kun­nan his­to­ri­an suu­rim­piin kuu­lu­van luon­non­ka­tast­ro­fin.

Kuol­lei­den to­del­li­ses­ta mää­räs­tä ei vie­lä tätä kir­joi­tet­ta­es­sa ole lo­pul­lis­ta var­muut­ta, mut­ta tu­hon ulot­tu­mi­nen la­a­a­jal­le In­ti­an Val­ta­me­ren ran­ni­kol­la – aina Af­rik­kaan saak­ka ja se, että uh­rien jou­kos­sa on run­saas­ti tu­ris­te­ja myös Suo­mes­ta on kos­ket­ta­nut kaik­kia ja jär­kyt­tä­nyt koko maa­il­maa. Tuho tuli täy­del­li­se­nä yl­lä­tyk­se­nä eikä sii­hen oltu yh­tään va­rau­dut­tu. In­ti­an Val­ta­me­rel­lä ei ole sel­lais­ta tsu­na­meis­ta va­roit­ta­vaa jär­jes­tel­mää kuin mitä Tyy­nel­lä­me­rel­lä on. Niin­pä ran­noil­la lo­maan­sa viet­tä­neet tu­ris­tit ja pai­kal­li­set asuk­kaat­kin al­kuun vain ih­met­te­li­vät, mik­si meri­vesi al­koi ve­täy­tyä kau­em­mas ja me­ren poh­jaa tuli nä­ky­viin. Lä­hes­ty­vää en­sim­mäis­tä aal­toa kat­sel­tiin ih­me­tel­len myös, kun­nes sen koko ja tulo­no­peus ta­jut­tiin. Täl­löin se oli jo lii­an lä­hel­lä, jot­ta ran­nal­la ja sen lä­hei­syy­des­sä ole­vat ih­mi­set oli­si­vat ke­ren­neet pa­koon. Niin sit­ten val­ta­va vesi­mas­sa syök­syi maal­le vie­den mu­ka­naan ih­mi­set ja tu­ho­ten lä­hes kai­ken eteen sat­tu­van.

Al­kuun tu­hon laa­juu­des­ta ja ih­mis­hen­kien me­ne­tyk­sis­tä ei tie­don­vä­li­tyk­sen puut­teis­ta joh­tu­en ol­lut oi­ke­aa ku­vaa. Vi­ral­li­sel­la ta­sol­la ka­ruun to­del­li­suu­teen ja ka­tast­ro­fi­avun jär­jes­tä­mi­seen mm. ul­ko­mis­te­ri­ös­sä he­rät­tin vas­ta noin vuo­ro­kau­den ku­lut­tua. Tämä on he­rät­tä­nyt voi­ma­kas­ta­kin kri­tiik­kiä sekä Suo­mes­sa että myös muis­sa mais­sa eten­kin Ruot­sis­sa, jota tuho kos­ket­ti uhri­lu­vul­la mi­ta­ten Poh­jois­mais­ta eni­ten.

Ti­lan­net­ta ku­vas­ta­vat lai­nauk­set päi­vän leh­dis­tä ja päi­vit­täin koko ajan huo­nom­paan suun­taan muut­tu­neet ar­vi­ot ka­dok­sis­sa ole­vien ja kuol­lei­den mää­räs­tä.

Kun tu­hon to­del­li­nen laa­juus sit­ten muu­ta­man päi­vän pääs­tä to­del­la tar­ken­tui, käyn­nis­tyi­vät var­sin no­pe­as­ti Suo­mes­sa en­sim­mäi­sek­si toi­met, joil­la suo­ma­lai­sia tu­ris­te­ja len­nä­tet­tiin ko­tiin. Tuho­a­lu­eil­le lä­he­tet­tiin sai­raan­hoi­to- ja muu­ta avus­tus­hen­ki­lö­kun­taa ja pa­hi­ten louk­kaan­tu­neet tuo­tiin Suo­meen hoi­toon erik­seen tar­koi­tus­ta var­ten va­rus­te­tul­la ko­neel­la. Har­kin­nan jäl­keen ka­teiss­sa ole­vis­ta suo­ma­lai­sis­ta alet­tiin jul­kais­ta lis­taa. Uh­re­ja et­si­mään ja tun­nis­ta­maan lä­het­tiin mm. po­lii­se­ja. Tämä erit­täin vai­kea työ on tätä kir­joit­tet­ta­es­sa vie­lä ai­van alus­sa.

Eri ta­ho­jen (vi­ral­lis­ten ta­ho­jen, eri jär­jes­tö­jen sekä yh­tei­sö­jen) yh­teis­toi­min­ta su­jui al­kuun pääs­ty­ään il­mei­sen hy­vin, te­hok­kaas­ti ja am­mat­ti­tai­dol­la. Tuli myös tie­toon, mi­ten pyy­teet­tö­mäs­ti pai­kal­li­set asuk­kaat ja mo­net pai­kal­la ol­leet suo­ma­lai­set mm. su­kel­lus­kou­lu­jen hen­ki­lös­tö osal­lis­tui­vat tie­dot­ta­mi­seen, ih­mis­ten pe­las­ta­mi­seen ja aut­ta­mi­seen.

Ker­to­muk­sia yk­sit­täis­tä pe­las­tu­mis­ko­ke­muk­sis­ta mut­ta myös jär­kyt­tä­viä tie­to­ja ko­ko­nais­ten per­hei­den ka­to­a­mi­ses­ta oli lu­et­ta­vis­sa leh­dis­tä.

Ale­taan myös ta­ju­ta, mil­lais­ta täy­del­lis­tä hä­vi­tys­tä hyö­ky­aal­lot mer­kit­si­vät pai­kal­li­sil­le eloon jää­neil­le asuk­kail­le: Sa­doil­ta tu­han­sil­ta ih­mi­sil­tä me­ni­vät ko­dit ja kaik­ki omai­suus, ka­las­ta­jil­ta lai­vat ja mil­joo­nat ih­mi­set ovat pit­kään ko­ko­naan ulko­puo­li­sen avun va­ras­sa. Toi­saal­ta Thai­maan tu­ris­ti­ran­noil­la py­ri­tään mah­dol­li­sim­man pian pa­laa­maan nor­maa­liin elä­mään, kos­ka mat­kai­lu on maan ta­lou­del­le erit­täin tär­ke­ää.

Edes­sä on Suo­mes­sa vie­lä eten­kin omai­sil­le ja muil­le­kin hen­ki­ses­ti ras­kai­ta ai­ko­ja, kun tun­nis­tet­tu­ja uh­re­ja ale­taan tuo­da koti­maa­han – Tu­lee myös koh­da­ta se tosi­asia, että suur­ta osaa ka­don­neis­ta ei kos­kaan löy­de­tä.

Tuho oli pa­hin lä­him­pä­nä jä­ris­tys­kes­kus­ta ole­van In­do­ne­si­an Ace­hin maa­kun­nan ran­noil­la, mis­sä laa­joil­la alu­eil­la ko­ko­nai­sia ky­liä ja kau­pun­ke­ja hä­vi­si ih­mi­si­neen me­reen. Syr­jäi­sim­mil­le pai­koil­le ei apua ole saa­tu toi­mi­tet­tua vie­lä­kään vaik­ka tätä kir­joi­tet­ta­es­sa tu­hos­ta on ku­lu­nut jo puo­li­tois­ta viik­koa. Niin­pä on var­maa, että itse tsu­na­mis­ta siel­lä hen­kiin­jää­neis­tä suu­ri osa on kuol­lut ve­den ja ruu­an puut­tee­seen.

Toi­sek­si pa­hi­ten kär­si Sri Lan­ka, mis­sä ka­tast­ro­fin jäl­kei­set rank­ka­sa­tei­den ai­heut­ta­mat tul­vat ovat pa­has­ti vai­keut­ta­neet avus­tus­työ­tä. Tsu­na­mi ai­heut­ti Sri Lan­kas­sa myös kaik­kien ai­ko­jen pa­him­man rau­ta­tie­on­net­to­muu­den (1300 kuol­lut­ta)

Aa­si­an tsu­na­mi­ka­tast­ro­fin uh­rien aut­ta­mi­sek­si ja tu­hou­tu­nei­den alu­ei­den jäl­leen­ra­ken­ta­mi­sek­si on al­ka­nut toi­sen maa­il­man­so­dan jäl­keen ih­mis­kun­nan suu­rin ja kat­ta­vin YK- joh­toi­nen avus­tus­o­pe­raa­tio, min­kä ra­hoit­ta­mi­sek­si jär­jes­tet­tyi­hin ke­räyk­siin ih­mi­set myös Suo­mes­sa ovat osal­lis­tu­neet en­näs­tyk­sel­li­sen ak­tii­vi­ses­ti.

Täl­lä het­kel­lä käy­dään an­ka­raa kil­pa­juok­sua ajan kans­sa: Val­ta­va mää­rä ruu­mii­ta on vie­lä löy­tä­mät­tä ja löy­det­ty­jä uh­re­ja yri­te­te­tään tun­nis­taa ää­ret­tö­män han­ka­lis­sa olo­suh­teis­sa. Apua ei saa­da syr­jäi­sim­mil­le seu­duil­le pe­ril­le, kun kul­ku­yh­tey­det ovat poik­ki. Vesi­va­rat ovat saas­tu­neet. Koko ajan pe­lä­tään kul­ku­tau­tien ryös­täy­ty­mis­tä val­loil­leen, jol­loin nii­hin kuo­le­vien mää­rä nos­tai­si uh­rien lu­vun jopa kak­sin­ker­tai­sek­si ny­kyi­ses­tä. Kuol­leis­ta jopa kol­man­nes on lap­sia ja or­vok­si jää­nei­tä on suu­ri mää­rä. Hei­dän tu­le­vat koh­ta­lon­sa ke­hi­tys­mai­den olois­sa voi­vat olla an­ke­at, ell­ei­vät he saa tur­vaa ja apua.

Uutiskatsaus

Tä­hän on koot­tu leh­tien (Sa­von Sa­no­mat ja Hel­sin­gin Sa­no­mat; “Haas­tat­te­lu tms lai­naus”) uu­tis­ot­si­koi­ta ka­tast­ro­fin jäl­kei­sil­tä päi­vil­tä. Nii­den­kin avul­la saa jon­kin­lai­sen kä­si­tyk­sen sii­tä, mi­ten tie­dot ta­pah­tu­nees­ta tar­ken­tui­vat jopa muut­tui­vat, mil­lai­sia seu­rauk­sia tsu­na­meil­la oli sekä mi­hin toi­men­pi­tei­siin ryh­dyt­tiin.

27.12.2004

29.12.2004

30.12.2004

31.12.2004

2.1.2005

3.1.2005

4.1.2005

5.1.2005

6.1.2005

8.1.2005

9.1.2005

10.1.2005

11.1.2005

12.1.2005

13.1.2005

14.1.2005

16.1.2005

17.1.2005

18.1.2005

20.1.2005

Kat­sus­hi­ka Ho­ku­sai (葛飾北斎) [Pub­lic do­main], via Wi­ki­me­dia Com­mons


http://up­lo­ad.wi­ki­me­dia.org/wiki­pe­dia/com­mons/d/d0/Neic_slav_fig72.jpg; Pub­lic Do­main

Ar­vi­ot ja tie­dot uh­rien mää­ris­tä val­ti­oit­tain
Läh­teet: Sa­von Sa­no­mat, Hel­sin­gin Sa­no­mat ja 8.1. al­ka­en myös [BBC] ja [YLE]
Ka­tast­ro­fin luon­net­ta ku­vaa se­kin, että lu­vut muut­tu­vat koko ajan ja eri läh­tei­den tie­dot poik­ke­a­vat toi­sis­taan (Hy­vin eri­lai­set lu­vut on lai­tet­tu sul­kui­hin).
Poh­jois­mai­den lu­vuis­sa on ko. päi­vä­nä ka­dok­sis­sa ol­lei­den mää­rä/vah­vis­tet­tu­jen kuol­lei­den mää­rä.
Ruu­tu on tyh­jä. jos ko. päi­vän leh­des­sä ei ol­lut uut­ta tie­toa
Li­säk­si kuo­li sa­to­ja mui­den Eu­roo­pan mai­den ja mm. Aust­ra­li­an, Uu­den See­lan­nin, Ka­na­dan ja USA:n kan­sa­lai­sia.

In­do­ne­sia (Jan. 19, 2005) – Ae­ri­al view of Ban­da Aceh, Su­mat­ra, three weeks af­ter a Tsu­na­mi de­vas­ta­ted the co­as­tal re­gi­on; By U.S. Navy pho­to by Pho­tog­rap­her’s Mate 1st Class John D. Yo­der [Pub­lic do­main], via Wi­ki­me­dia Com­mons

Si­mu­la­ted na­tu­ral co­lor ima­ges of a 27 ki­lo­me­ter long stretch of co­ast north of the Phu­ket Air­port in the Khao Lak, Thai­land on De­cem­ber 31 (midd­le) and two ye­ars ear­lier (left), sho­wing chan­ges to the co­ast cau­sed by a tsu­na­mi. The ima­ge on the right is the ima­ge in the midd­le with red high­lights of the chan­ges.; By AS­TER: NASA/GSFC/METI/ERS­DAC/JA­ROS, and U.S./Ja­pan AS­TER Scien­ce Team SRTM: NASA/JPL/NGA [Pub­lic do­main], via Wi­ki­me­dia Com­mons

GE1 Maa­il­ma muu­tok­ses­sa / Uusi opsAar­ne Hag­man; Kurs­sin ri­kas­tus­ma­te­ri­aa­lia 201616.8.2016