Liikenne jos mikä on itse kullekin jokapäiväisen riskin aihe.
Tässä on aluksi pohdintaa erään liikennemuodon osalta. Tähän kurssiin sen antia sitä voi soveltaa esim. niin, että tutkailee maailman merillä ylipäätään ja Suomenlahdella erityisesti liikkuvien öljytankkerien määriä.
Ihan omaa erityistä hasardia pelaavat Afrikan sarven alueella liikkuvat alukset: Siellä on vaarana joutua merirosvojen panttivangiksi.
Liikennettä maailman merillä
Blogijuttu tiistai 23. helmikuuta 2010
Eilisessä Helsingin Sanomissa (22.2.2010) oli mielenkiintoinen artikkeli siitä, kuinka ilmaston lämpeneminen sananmukaisesti avaa uusia reittejä merille. Pohjoisen napa-alueen yhtenäisen jäätikön pieneneminen on nimittäin tehnyt kesäisin mahdolliseksi kulkea ilman jäänmurtajaa koillisväylän ja luoteisväylän läpi.
Koillisväylä on meritie Pohjois-Atlantilta Siperian pohjoispuolitse Beringinsalmeen ja luoteisväylä kulkee Beringinsalmesta Kanadan arktisen saariston kautta Atlantille.
Molemmat väylät kiinnostavat siksi, että ne ovat suorempia reittejä noiden alueiden välisille kuljetuksille kuin etelämpää Panaman ja Suezin kanavan kautta kulkevat reitit.
Koillisväylä koskettaa Suomea sekä sen historian että mahdolisesti myös tulevaisuuden kautta.
Suomalaisyntyinen Adolf Erik Nordenskiöld pääsi retkikuntineen Vega- laivallaan läpi koillisväylän kesällä 1879 – tosin vasta odotettuaan talven yli jäihin juuttuneena ennen Beringinsalmea.
Jos koillisväylän meriliikenne tulevaisuudessa lähtee toden teolla käyntiin, Suomesta voisi tulla sitä kautta suuntautuvien kuljetusten tärkeä kauttakulkumaa. Artikkelissa tulevaisuudentutkija Mika Aaltonen visioi mm. sitä, kuinka Norjan rannikkosatamista tuotaisiin öljyä ja kaasua rautateitse Ouluun ja sieltä edelleen putkia pitkin Euroopan markkinoille.
Siis mitä öljyä ja kaasua?
Pohjoisen jääpeitteen sulamisesta seuraa nimittäin myös se. että tällöin päästäisiin hyödyntämäään arktisten alueiden merenpohjasta löytyneitä runsaita fossiilisten polttoaineiden varoja. Hankaluuksia ja ehkä kahnauksiakin tulee sitten siitä, mille valtiolle nuo varat kuuluvat ja kuka niitä saa hyödyntää.
Ilmaston muutoksen torjunnan ja seurauksien kannalta tämmöinen kehityskulku on tietenkin varsin kummallinen.Laitanpa tähän samaan juttuun linkiksi sivuston, jolla voi seurata lähes reaaliajassa maailman merien laivaliikennettä: http://www.marinetraffic.com/ais/fi/default.aspx
Kartalla näkyvät myös laivojen laadut erilaisina symboleina ja niitä klikkailemalla saa tietoa myös kyseisestä laivasta.
Tätä kirjoittaessani Suomenlahden keskiväylällä, Helsingin eteläpuolella on menossa neljä rahtilaivaa ja kaksi tankkeria itään. Länteen on menossa viisi rahtilaivaa ja kaksi tankkeria. Jäänmurtaja Sisu näköjään avustaa laivoja tuolla reitillä.
Hakuja voi tehdä myös sataman mukaan: Helsingin satamassa on klo 15.20 listauksen mukaan 15 erilaista alusta ja Rotterdamissa 200!
Samanlaista “laivabongausta” voi harrastaa myös GoogleEarthissa: http://www.gelib.com/marine-vessel-tracking.htm.
Kun näitä molempia zoomailee sopivasti, saa hyvän käsityksen maailman tärkeimmistä laivareiteistä ja satamista.
Hirvistä ja liikenteestä
Blogijuttu: keskiviikko 13. toukokuuta 2009
Väriä tien varrella
Ajelin 8.5.09 ysitietä pitkin ja aloin ihmetellä, mitä ihmeen keltapunaista nauhaa oli tien laidalla. Kun nauhoitus jatkui ja jatkui äkkäsin, että kyseessä on uudenlainen “hirviaita”.
Lieneekö kyseessä kokeilu (arvelin tuolloin) vai pysyvämpi ja ainakin rakennettua aitaa halvempi keino, jolla hirvien ryntääminen tielle tuolla varsin hirvikolariherkällä alueella pyritään estämään?
Kieltämättä nauha ei ainakaan komista tien varren maisemia, mutta jos se räikeydellään ajaa tärkeän asiansa, niin mikäs siinä.
Tänään (13.5.09) YLEn iltauutisissa tästä kerrottiin. Kyseessä on tosiaan kokeilu siitä, miten hirvet reagoivat tämmöiseen nauhaan. Ehkä ne ainakin pysähtyvät tutkimaan nauhaa eivätkä ryntää suoraan metsästä tielle.
Tavoitteena on myös se, että autoilijat tarkkailisivat tien varsia tarkemmin.
Netissä:
- https://liikenneturva.fi//fi
- Törmäystesti – Wikipedia
- Konginkankaan linja-autoturma – Wikipedia
- | Luonto ja ympäristö | YLE Uutiset | yle.fi 12.6.09 Liikenne ja linnut usein törmäyskurssilla
- HS:n verkkokartta näyttää Itämeren laivaonnettomuudet 1989-2011 – Laivaturmat – Kotimaa – HS.fi 20.9.2012
- Junaturma on vaatinut Espanjassa noin 80 ihmisen hengen | Yle Uutiset | yle.fi 25.7.2013
- Näin Costa Concordian nosto-operaatio on edennyt – katso nopeutettu video | Yle Uutiset | yle.fi 16.9.2013
- Flights interactive: see the planes in the sky right now | Environment | theguardian.com
- Flightradar24.com – Live flight tracker!