Tämän lehden sisällön suhteesta uuteen opetussuunnitelmaan
Uudessa ge1- kurssin sisällössä on aika paljon samaa kuin vanhassa ge3-kurssissa “Riskien maailma”. Tämän lehden artikkelit on siksi kopioitu suoraan vielä käytössä olevasta ge3- kurssin lehdestä. Tämän kurssin aiheet menevät ainakin otsikkotasolla päällekkäin uuden ge2-kurssin kanssa. Niinpä jotkut artikkelit ovat yhteisiä näiden kurssien lehdissä.
On kuitenkin huomioitava, ettei tässä uudessa ge1-kurssissa perehdytä niin syvällisesti erilaisiin riskeihin kuin vanhan opsin ge3- kurssissa ja tarkastelutapa on muutenkin erilainen. Täällä on myös artikkeleja sellaisista aiheista, joita kurssin sisällön mukaan ei käsitellä ollenkaan. Niitä ei ole kuitenkaan otettu pois, jotta myös ko. materiaalit olisivat edelleen jaossa. Vastaavasti jotkut aiheet puuttuvat artikkeleista kokonaan.
Olen liittänyt tänne vanhan opsin ge2- kurssin lehdestä artikkelin “Kestävä kehitys”, jonka sisältö liittyy tähän kurssiin.
Lehden sisällöstä voi kukin valita ja käyttää omaan opetukseen ja opiskeluun sopivat osat.
Yleistä lehden sisällöstä ja käytöstä
Oppikirja on sekä opettajalle että opiskelijalle ainakin toistaiseksi päätyöväline ja “peruskäyttöliittymä” joko perinteisenä printtikirjana tai sähköisessä muodossa. Tämän lehden sisältö on ns. rikastusmateriaalia, joka tarkoittaa oppikirjan ohella käytettävää opetusta ja opiskelua tukevaa aineistoa.
- Lehden materiaalia on helppo käyttää, kun se on sähköisessä muodossa ja valmiiksi aihettain koottuna sekä järjestettynä.
- Verkkolehdessä ei ole mukana valmiita tuntisuunnitelmia tai tehtäviä, koska lähtökohtaisesti kukin opettaa ja rakentaa tuntinsa sekä muun opetuksensa omalla tavallaan.
- Sisällön runkona on mittava kokoelma aiheittain järjestettyjä linkkejä hyville nettisivuille, uutisiin ja muihin lähteisiin.
- Lehdissä on runsaasti valokuvia ja muuta kuva- ja kartta-aineistoa.
- Artikkeleihin on koottu tekijän aiheeseen liittyviä blogikirjoituksia ja muutakin vuosien mittaan syntynyttä materiaalia.
- Varsinaista oppikirjan omaista asiatekstiä lehdessä ei juurikaan ole, koska tämän materiaalin ei ole tarkoitus korvata oppikirjaa.
Uuden opsin mukaiset lehdet (2016)
- Maantiede
- GE1 Maailma muutoksessa
- GE2 Sininen planeetta
- GE3 Yhteinen maaima
- GE4- kurssista ei ole lehteä ainakaan toistaiseksi
Materiaalia voi käyttää esimerkiksi seuraavasti:
- Verkkolehden artikkelit voi sellaisenaan linkittää omaan opetusmateriaaliin.
- Artikkeleista voi poimia linkkejä , kuvia, videoita sekä animaatioita omaan oppimateriaaliin tai tunneille sekä kotona katsottavaksi.
- Runsaasta lähdemateriaalista voi laatia erilaisia sähköisiä tai muita tehtäviä.
- Valmiiksi aiheittain järjestettyjä linkkilistoja voi päivittää ja täydentää itse, kun mittava pohjatyö on verkkolehdessä valmiiksi tehty
- Sisällöstä ja sen toteutuksesta saa vinkkejä siihen, mistä saa erilaista materiaalia.
- Materiaalista löytyy ehkä entuudestaan tuntemattomia nettisovelluksia tai muuten saa uusia ideoita opetukseen.
Materiaalien käyttöoikeudet
Lukion maantieteen rikastusmateriaalia, jonka tekijä on Aarne Hagman, on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
Pilvipalveluissa olevat kuvat ja videot
Artikkeleissa on linkkejä omiin kuviini Flickrissä, AllTrailissa sekä videoihin YouTubessa. Nämä ovat käytössä edelleen enkä myöskään poista toistaiseksi siellä olevia kuvia ja videoita.
Vapaasti käytössä olevat kuvat
Olen jakanut Flickr- kuvapalvelussa olevia biologian ja maantieteen opetukseen soveltuvia kuvia vapaasti käyttöön CC- lisenssillä:
Lehden päivitykset
- Lokakuussa 2017 lisäsin lehteen Pixabay- kuvia, joita voi vapaasti käyttää.
- Elokuun alussa 2017 kävin läpi lehdissä olevia linkkejä ja lisäsin uusia hyviä lähteitä sekä muutamia kuvia.
- Elokuusta 2107 alkaen käyn enää satunnaisesti läpi lehtien sisältöä: Tarkistan linkkien toimivuuden ja lisään tietooni tullutta uutta materiaalia sekä kuvia.
16.10.2017
Aarne Hagman