Proteiinisynteesi

Kuinka DNA- koodi määrittää proteiinin rakenteen

Pro­te­ii­ni­syn­tee­sin peri­aat­teet ja vai­heet pää­piir­teis­sään opis­kel­laan bi2-kurs­sil­la.

Ai­hee­seen pa­la­taan sy­ven­tä­väs­ti bi5- kurs­sil­la. Siel­lä käy­dään asia pe­rus­teel­li­sem­min läpi, kun on en­sin sel­vi­tel­ty mm. se, mikä on gee­nin to­del­li­nen ra­ken­ne ja kuin­ka sen toi­min­taa sää­del­lään.

Täl­lä kursilla gee­ni mää­ri­tel­lään yk­sin­ker­tais­ta­en DNA- jak­sok­si, jon­ka emäs­jär­jes­tys mää­rää syn­ty­vän pro­te­ii­nin ami­no­hap­po­jär­jes­tyk­sen.

Esi­tu­mal­lis­ten ja tu­mal­lis­ten eli­öi­den pro­te­ii­ni­syn­tee­sis­sä on ero­ja, joi­ta ei täl­lä kurs­sil­la esi­tel­lä. Nii­hin­kin pa­neu­du­taan bi5- kurs­sil­la.

Kir­jois­sa ja muis­sa läh­teis­sä on ero­ja sii­nä, mi­ten DNA:n ja RNA:n kol­mik­ko­koo­dit on il­moi­tet­tu ja ni­met­ty. Sik­si on täs­sä­kin syy­tä mää­ri­tel­lä oman oppi­kir­jan käyt­tä­mät ter­mit:

Nettimateriaalia
YouTube:

Ami­no­hap­po­jen mää­rä: 20 vai 22?

National Human Genome Research Institute, http://www.genome.gov/Images/EdKit/bio2c_large.gif [Public domain], via Wikimedia Commons

http://en.wiki­pe­dia.org/wiki/File:MDR3_3g5u.png; Structure of the mouse P-glycoprotein based on the 3g5u PDB coordinates; Public Domain

BI2 Solu ja pe­rin­nöl­li­syysAar­ne Hag­man; Kurs­sin ri­kas­tus­ma­te­ri­aa­lia 2013