Gregor Mendeliä pidetään perinnöllisyystieteen perustajana.
- Johdantona voit katsella “Mendel-räpin“
- http://www.dnaftb.org/1/ on perusteellinen ja hyvä sivusto aiheesta.
Kurssilla opiskelet perinnöllisyyden perusteet niin, että osaat ratkaista ns. risteytystehtäviä ja osaat perustellen selvittää erilaisten geenien periytymistä.
Mendel kehitti risteytyskaavioissa käytettävät peruskäsitteet, joita sitten solubiologian kehittyessä on tullut lisää.
Tunnilla tutkitaan ensin monohybridiristeytyksiä eli yhden geenin peritymistä. Sitten katsotaan miten kaksi eri geeniä periytyy eli selostetaan dihybridiristeytyksiä.
Sen jälkeen käydään läpi erilaisten geenien vaikutuksia ominaisuuksiin ja niiden periytymismekanismeja. Nämä on mainittu alla olevassa käsite- luettelossa.
Sukupuolen määräytyminen ja sukupuoleen sitoutunut periytyminen esitellään täälläkin omana artikkelinaan.
- kts myös: YLE Oppiminen
Peruskäsitteitä
- perintötekijä eli geeni
- alleeli
- lokus
- multippeli alleeli
- dominoiva eli vallitseva ominaisuus ja sen alleeli
- resessiivinen eli väistyvä ominaisuus ja sen alleeli
- fenotyyppi eli ilmiasu
- genotyyppi eli perimä
- homotsygottinen eli samaperintäinen
- heterotsygoottinen eli eriperintäinen
- monohybridiristeytys
- dihybridiristeytys
- P- polvi
- F1- polvi
- F2- polvi
- välimuotoinen periytyminen
- yhteisvallitseva perityminen
- letaalitekijät
Blogijuttuja
maanantai 26. tammikuuta 2009
Uutta tutkimustietoa ominaisuuksien periytymisestä
Tiukka käsitys siitä, että vain sukusolulinjan eli ituradan kautta kulkevat geenit ja niiden aiheuttamat ominaisuudet periytyvät on edelleen osittain murenemassa. Tästä on täällä ollut juttu jo aikaisemmin.
Nyt on julkaistu uutta kaksostutkimuksiin perustuvaa tietoa siitä, että muuttuneet ominaisuudet voivat periytyä ilman, että itse geeneissä ja niiden DNA- koodissa tapahtuu muutoksia. Tätä kutsutaan epigeneettiseksi periytymiseksi.
Selityksenä pidetään geenien toiminnassa tapahtuvia muutoksia. Näin joku ympäristötekijän aiheuttama muutos vanhemmissa tai jopa määrätyt elämässä tapahtuneet “kokemukset” näkyvät jollain tavalla lapsissa tai jopa lastenlapsissa, vaikka itse perityt perintötekijät ovat pysyneet muuttumattomina.
- Jutun juurta: Tiede 25.1.09
- Uutiset – Tiede.fi 25.01.2009; Perinnöllisiä eivät ole vain geenit
- Epigeneettinen periytyminen – Wikipedia
tiistai 2. syyskuuta 2008
Perinteiset periytymismekanismit koetuksella
Yksinkertaistettuna oppikirjoissakin esitetty ominaisuuksien periytymismekanimi eläimillä ja myös ihmisellä on seuraava:
– Perintötekijät eli geenit ovat kromosomeissa ja “perimän koodi” DNA- molekyylissä
– Jälkeläisen perimä määräytyy hedelmöityshetkellä eli yksilöllä on puolet geeneistä isältään puolet äidiltään
– Vain niillä geeneillä, jotka ovat siis siittiössä ja munasolussa on tekemistä sen kanssa, mitä perittyjä ominaisuuksia yksilö saa.
– Jos vanhemmissa tapahtuu jotain muutoksia ympäristön takia, nämä muutokset eivät sellaisenaan periydy elleivät ne tapahdu geenitasolla mutaatioiden kautta.
– Nämä muutokset periytyvät vain, jos ne tapahtuvat siinä solulinjassa, joka johtaa sukusolujen syntyyn.
Eli hankitut ominaisuudet eivät sellaisenaan periydy. Tuosta päättelystä voi tehdä myös sen johtopäätöksen, etteivät vanhemmat voi vaikuttaa millään muulla tavalla jälkeläistensä geeneihin kuin “lähettämällä” ne niille sukusoluissaan.
Genetiikan tutkimuksen kentällä ovat kuitenkin jo pitemmänkin aikaa herättäneet jonkinmoista kihinää semmoiset havainnot, että asiat eivät olekaan noin yksioikoisia. On siis saatu ainakin jotain viitteitä siitä, että vanhempien elämän olosuhteet ja jopa se, miten ne kohtelevat jälkeläisiään saattaakin vaikuttaa myös jälkeläisten perimään. Näin syntyneitä muutoksia kutsutaan epigeneettisiksi muutoksiksi.
Kyseessä eivät ole muutokset itse geenin DNA:ssa, vaan geenin toiminta muuttuu kun esim. määrättyjä kemiallisia yhdisteitä sitoutuu DNA- molekyyliin.
Tämän päivän Hesarissa selostetaan professori Michael Meaneyn kokeita rotilla. Hän on saanut selville, että “hellän äidin jälkeläisistä tulee stressille immuuneja koko loppuelämäksi” – Siis niin, että vaikka poikasilla on stressigeenejä ne ikääkuin “sammuvat” huolenpidon seurauksena ja ankeissa olosuhteissa eläneessä populaatiossa pelokkuus ja stressiherkkyys jälkeläistössä puolestaan lisääntyy.
Aikaisemmin on mm. TIEDE- lehdessä julkaistu Uumajan yliopistossa tehtyjä tutkimuksia, joiden perusteella näyttää siltä, että isovanhempien syömä ravinto vaikuttaa lastenlasten sairastuvuuteen – ja kuinka ollakaan niin päin, että jos ukit ja mummit olivat nähneet jopa nälkää heidän lastenlapsensa kuolivat muuta väestöä harvemmin sydän- ja verisuonitauteihin.
Aika vaikea on soveltaa tätä mahdollista tutkimustulosta omien lastenlasteni hyväksi
BI2 Solu ja perinnöllisyysAarne Hagman; Kurssin rikastusmateriaalia 2013