Suomen ekosysteemejä

Metsät

Suomen metsistä, metsätaloudesta ja metsien suojelusta
Blogijuttuja ja muita tekstejä aiheesta

Kas­ke­a­mi­ses­ta

Ku­vas­sa ku­lo­tet­tua met­sää Sa­von­lin­nan Ah­ven­sal­mel­la 1989.
Tä­män leh­den te­ki­jä ja kuu­lui­sa Eero Jär­ne­fel­tin maa­laus “Kas­ki /Raa­ta­jat ra­han­a­lai­set”- ovat myös ku­vas­sa.
Maa­laus on teh­ty v 1893 La­pin­lah­den Väi­sä­län­mä­el­lä.
Kas­ke­a­mi­nen vai­kut­ti voi­mak­kaas­ti Suo­men met­sien ti­laan ja ke­hi­tyk­sen ja sen vai­ku­tuk­set nä­ky­vät edel­leen.
Kas­ki­kult­tuu­ria vaa­li­taan pie­ni­muo­toi­ses­ti Ko­lil­la ja Kaa­vin Telk­kä­mä­el­lä

Ta­lous­met­sis­tä

Met­sien hoi­toon ja puun tuo­tan­toon pe­reh­dy­tään Moodlen teh­tä­vis­sä.

Ta­lous­met­sän kier­ron näet kuva- ar­tik­ke­li­na (ku­van läh­de: “Pe­rus­kou­lun met­sä­ta­lous 8-9”; Suo­men Met­sä­yh­dis­tys kuva muo­kat­tu; Käyt­töön net­ti­käyt­töön saa­tu lupa)

“Suo­mi elää met­säs­tä” – Sa­not­tiin en­nen?:
Kan­san­ta­lou­tem­me yksi pe­rus­pi­la­ri on ol­lut met­sä­ta­lous ja sii­hen poh­jaa­va te­ol­li­suus. Ti­lan­ne on vii­me vuo­si­na glo­ba­li­saa­ti­on myl­ler­ryk­ses­sä, ko­vas­sa kan­sain­vä­li­ses­sä kil­pai­lus­sa to­sin ko­vas­ti muut­tu­nut.

Miel­lyt­tä­vä asuin­paik­ka on mie­les­täm­me talo met­sän lai­das­sa. Lenk­ki­pol­kum­me ja hiih­to­la­tum­me kier­te­le­vät met­sien kät­köis­sä. Met­sien mar­jat ja sie­net löy­tä­vät edel­leen tien­sä ruo­ka­pöy­tääm­me.

Met­sät ovat moni­puo­li­sia, la­jis­tol­taan rik­kai­ta eko­sys­tee­me­jä ja sa­mal­la myös te­hok­kai­ta puun tuot­ta­jia te­ol­li­suu­den tar­pei­siin.

Mo­nen­lai­set eet­ti­set, hen­ki­set ja ta­lou­del­li­set ar­vot ja vaa­ti­muk­set ris­te­ä­vät met­sä­pol­ku­jen lail­la.

Niin­pä ei ole mi­kään ihme, että Suo­men met­sien ti­las­ta ja käy­tös­tä syn­tyy myös kiis­to­ja, joi­ta kär­jis­ty­neim­mil­lään voi­daan jo “met­sä­so­dik­si” kut­sua. Suo­ma­lai­set ja kan­sain­vä­li­set luon­non­suo­je­lu­jär­jes­töt kam­pan­joi­vat Suo­men met­sis­sä ja te­ol­li­suus jou­tuu miet­ti­mään ima­go­aan maa­il­man mark­ki­noil­la Kel­paa­vat­ko sen tuot­teet? Käyt­tää­kö se puu­ta, jota on tuo­tet­tu eko­lo­gi­ses­ti kes­tä­väl­lä ta­val­la? Uu­det ter­mit ku­ten “bio­di­ver­si­teet­ti” ja “ser­ti­fi­oin­ti” vi­li­se­vät me­di­as­sa.

Kä­sit­tei­tä ly­hy­es­ti

Tee metsäretkiä EveryTrailissa ja katso kuvia Flickrissä

Pui­jo 28.9.2012; Aar­ne Hag­man

Enon­kos­ki 26.7.2009; Aar­ne Hag­man

Sa­von­lin­nan Ah­ven­sal­mi; 1989; Aar­ne Hag­man

Kuo­pi­on Veh­mas­mäki 1.5.2009; Aar­ne Hag­man

Suo­men pi­sin puu: Euroopanlehtikuusi Pun­ka­har­jun Ko­kon­har­jun luon­to­po­lun var­res­sa; v. 2003 46,3 m. Kuva 12.6.2013; Aar­ne Hag­man

BI3 Ym­pä­ris­tö­e­ko­lo­giaAar­ne Hag­man; Kurs­sin ri­kas­tus­ma­te­ri­aa­lia 20131.8.2013