Lajimonimuotoisuus

Uhanalaisia lajeja ja uusia tulokkaita

Ra­nu­an eläin­puis­tos­sa on sekä uu­sia tu­lok­kai­ta että uhan­a­lai­sia la­je­ja

Mink­ki on häi­rik­kö Suo­men luon­nos­sa

Materiaalia netissä suomeksi
Endangered Species
Tulokaslajit, Vieraslajit
Alien Species
Blogijuttu

per­jan­tai 9. huh­ti­kuu­ta 2010

Ket­tu ja naa­li 

Kor­ke­a­saa­ren kuu­si 16 chi­lenf­la­min­goa löy­det­tiin ta­pet­tu­na (HS.fi) vii­me yönä ulko­ai­tauk­ses­ta. Asi­al­la oli il­mei­sim­min ket­tu. Oli­ko ky­sees­sä ns. “city-ket­tu” on sit­ten mää­rit­te­ly­ky­sy­mys.

Pää­kau­pun­gin eko­lo­gi­aan ni­men­o­maan Kor­ke­a­saar­ta kos­kien on­kin siis syn­ty­nyt mie­len­kiin­toi­sia ra­vin­to­ket­ju­ja: Puis­to­jen kas­ve­ja jyr­si­viä tu­lok­kai­ta, city­ka­ne­ja ta­pe­taan Kor­ke­a­saa­ren kis­sa­pe­to­jen evääk­si ja ke­tut taas käy­vät An­deil­ta tuo­tu­jen fla­min­go­jen kimp­puun.

Miel­lyt­tä­väm­pää uu­ti­soin­tia on tul­lut naa­lis­ta. Tätä erit­täin uhan­a­lais­ta eläin­tä ei ole vii­me vuo­si­na La­pis­sa näh­ty ja sen on jopa ar­vel­tu ko­ko­naan hä­vin­neen Suo­men luon­nos­ta. Hel­sin­gin yli­o­pis­ton Vär­ri­ön tut­ki­mu­a­se­mal­la on riis­ta­ka­me­ra ja se ku­va­si naa­lia 11.1.2010 (HS.fi). Il­mei­sim­min naa­le­ja kui­ten­kin vie­lä Suo­mes­sa siis ele­lee.

Mit­kä ”rie­sa­kas­vi- la­jit” ovat ku­vas­sa? (Kan­gas­lam­pi 25.7.2011 Aar­ne Hag­man)

Ku­vat­tu Kuo­pi­on luon­non­tie­teel­li­sen mu­se­on lu­val­la 23.1.2014; Aar­ne Hag­man; Käyt­tö muis­sa yh­teyk­sis­sä eh­dot­to­mas­ti kiel­let­ty

BI3 Ym­pä­ris­tö­e­ko­lo­giaAar­ne Hag­man; Kurs­sin ri­kas­tus­ma­te­ri­aa­lia 20131.8.2013