DNA ja geenit

Rakenne, säätely ja toiminta

Nettilähteitä:
Blogijuttuja

per­jan­tai 9. loka­kuu­ta 2009

Kuin­ka 2 m DNA:ta mah­tuu so­lun tu­maan?

On las­ket­tu, että so­lun toi­min­nan koo­dit­ta­mi­sen pe­rus­mo­le­kyy­liä, jos­sa gee­nit ovat – siis sitä DNA:ta – on ih­mi­sen jo­kai­ses­sa so­lus­sa pe­rä­ti kak­si met­riä. Nyt on sel­vi­tet­ty (vie­lä tar­kem­min kuin yo. vi­de­os­sa), mi­ten täm­möi­nen su­per­pak­kau­tu­mi­nen on mah­dol­lis­ta (Tie­de.fi).
DNA:n las­kos­tu­mi­ses­sa ta­pah­tuu myös ma­te­ma­tii­kan puo­lel­le me­ne­viä asi­oi­ta eli ky­sees­sä ovat ns. frak­taa­li­set il­mi­öt.

kes­ki­viik­ko 7. loka­kuu­ta 2009
Ribosomeista Nobeli
Solutututkimus on täl­lä het­kel­lä kes­kei­nen tut­ki­mus­ala ja sik­si ei ole yl­lät­tä­vää, että ke­mi­an­kin No­bel- pal­kin­to meni alan edus­ta­jil­le (YLE). Pal­kin­to myön­net­tiin täl­lä ker­taa ribosomien tut­ki­joil­le. Ribosomeja tut­kai­lem­me me­kin lu­ki­os­sa bi­o­lo­gi­an kurs­seil­la pro­te­ii­ni­syn­tee­sin koh­dal­la.

tiis­tai 6. loka­kuu­ta 2009

Telomeerista Nobeli

Tä­män­vuo­ti­nen fy­si­o­lo­gi­an ja lää­ke­tie­teen No­bel- pal­kin­to myönnettin krosomien pääs­sä ole­van alu­een ns. telomeerin tut­ki­joil­le (Tie­de.fi 5.10.09)
Telomeereilla on tär­keä osa sii­nä ke­hi­tys­ku­lus­sa, joka en­nen pit­kää so­lu­jen ja­kau­tu­es­sa joh­taa nii­den kuo­le­maan. Sitä kaut­ta nii­den tut­ki­mi­sel­la on kyt­kös myös sen sel­vit­tä­mi­seen, mis­tä van­he­ne­mi­nen joh­tuu ja sii­hen, voi­si­ko sii­hen jo­ten­kin vai­kut­taa. Myös joi­den­kin sai­rauk­sien syn­tyyn telomeerien toi­min­nal­la näyt­tää ole­van vai­ku­tuk­sia.
No­bel-pal­ki­tut ovat en­tis­tä tar­kem­min sel­vit­tä­neet telomeerin ra­ken­net­ta ja toi­min­taa.


Structure of the human progesterone receptor DNA-binding domain dimer (cyan and green) complexed with double strained DNA (magenta). Zinc atoms of are depicted as grey spheres.[1];By Boghog2 (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

BI5 Bio­tek­no­lo­giaAar­ne Hag­man; Kurs­sin ri­kas­tus­ma­te­ri­aa­lia 201324.9.2013