Geenitestit

Nettimateriaalia
Blogijuttu

lau­an­tai 22. mar­ras­kuu­ta 2008

His­to­ri­al­li­sia hiuk­sia kir­jan vä­lis­sä

Tie­de­mies luki Calendarium Romanum Magnum- ni­mis­tä te­os­ta 1500- lu­vun alku­puo­lel­la Puo­las­sa. Raa­pi­ko hän pää­tään aja­tel­les­saan uu­sia, sen ai­kais­ta maa­il­man­ku­vaa jär­kyt­tä­vi­ä­kin aja­tuk­sia, mut­ta joka ta­pauk­ses­sa hä­nen hiuk­si­aan pu­to­si kir­jan leh­tien vä­liin. Ky­sei­nen kir­ja kul­keu­tui vuon­na 1626 sota­saa­lii­na Ruot­siin ja pää­tyi Upp­sa­lan kir­jas­toon.
Kir­jaa tut­ki­nut Ni­ko­laus Ko­per­ni­kus sit­ten ai­koi­naan kuo­li, mut­ta hä­nen hau­ta­pai­kas­taan ei ol­lut var­maa tie­toa. Fromborkin tuo­mi­o­kir­kos­ta Pohjois-Puo­las­ta löy­det­tiin sit­tem­min hau­ta, jos­sa hä­nen maal­lis­ten jään­teen­sä ar­vel­tiin le­pää­vän. Kun ky­sees­sä oli näin mer­kit­tä­vä tie­de­mies, hau­dan pää­kal­lon pe­rus­teel­la laa­dit­tiin jopa ha­vain­ne­kuva vai­na­jas­ta. Ei kui­ten­kaan ol­lut täyt­tä var­muut­ta sii­tä, oli­ko hän to­del­la Ko­per­ni­kus.
Nyt dna- tek­niik­kaa on saat­ta­nut tuon kal­lon ja sen pää­la­el­la ai­koi­naan ol­leet hiuk­set yh­teen. Kir­jan vä­liin pu­don­nei­ta hiuk­sia oli ni­mit­täin edel­leen tal­lel­la. Niis­tä ja kal­los­ta saa­tu­ja dna- näyt­tei­tä on ver­rat­tu. Alus­ta­vien tu­los­ten mu­kaan ne ovat sa­man hen­ki­lön pe­ri­mää.

Affymetrix ATH1 GeneChip, Arabidopsis thaliana array; By Sarahgilmour (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

BI5 Bio­tek­no­lo­giaAar­ne Hag­man; Kurs­sin ri­kas­tus­ma­te­ri­aa­lia 201324.9.2013