Kartta, GIS ja GPS

Perustietoa ja sovelluksia myös ge4-kurssille

Tutustu näihin
Materiaalia kartografiasta
GIS suomeksi

The orbiting constellation of GPS satellites.;By NOAA [Public domain], via Wikimedia Commons

GPS suomeksi
GIS englanniksi
GPS englanniksi
Antipodit

Olet­ko kos­kaan miet­ti­nyt, mikä paik­ka on täs­mäl­leen vas­tak­kai­sel­la puo­lel­la maa­pal­loa kuin Suo­men joku koh­ta.

Tele­vi­si­os­sa tuli taan­noin  erit­täin hy­vin teh­ty do­ku­ment­ti asi­as­ta. Sii­nä vie­rail­tiin mm. Baikal- jär­ven ran­nal­la ja Chi­len ete­lä­o­sas­sa ole­vas­sa ky­läs­sä: Nämä ovat tois­ten­sa an­ti­po­de­ja.

Blogijuttu

Kart­ta: Goog­le Earth- ku­van­kaap­paus

per­jan­tai 25. hel­mi­kuu­ta 2011

14 sol­mua Green­wic­hiin ja Goog­le Earthilla maa­pal­lon ym­pä­ri

Olli Ja­lo­sen kir­ja “14 sol­mua Green­wic­hiin” il­mes­tyi vuon­na 2008 ja oli myös Fin­lan­dia-eh­dok­kaa­na. Kir­jan lu­ke­mi­nen tuol­loin jäi, vaik­ka mat­ka­ker­to­mus 0-me­ri­di­aa­nia  (kts Wiki­pe­dia) pit­kin he­rät­ti ko­vas­ti myös maan­tie­teel­lis­tä kiin­nos­tus­ta­ni.

Nyt luin tuon hie­non kir­jan ja sa­mal­la tein tuon mat­kan mat­kan ihan “konk­reet­ti­ses­ti”: Ra­ken­sin ni­mit­täin sen Goog­le Earthin pai­kan­mer­keil­lä. Tämä on­nis­tui erit­täin hy­vin, kos­ka Ja­lo­sen kir­jas­sa ovat mat­ka­ker­to­muk­sen lo­keis­sa tar­kat koorditaatit eri pai­kois­ta ja jos nii­tä ei ol­lut, käy­tin hy­väk­se­ni ker­to­muk­ses­sa mai­nit­tu­ja pai­kan­ni­miä.

En ha­lua riis­tää kir­jaa lu­ke­mat­to­mil­ta elä­myk­siä se­los­ta­mal­la täs­sä tar­kem­min kir­jan ide­aa juon­ta, joka sel­vi­ää myös esim tääl­tä: http://www.mtv3.fi/uu­ti­set/kult­tuu­ri. Tuon Goog­le Earthin kier­to­mat­kan ym­mär­tä­mi­sek­si muu­ta­ma asia on syy­tä kui­ten­kin mai­ni­ta.

Ky­sees­sä on siis kil­pai­lu, joka jär­jes­tet­tiin tähtitietelijä Edmund Halleyn (Wiki­pe­dia) 350- juh­la­vuo­den kun­ni­ak­si. Kil­pai­li­joi­den piti kier­tää maa­pal­lo 0-me­ri­di­aa­nia pit­kin niin, että sil­tä sai poi­ke­ta maal­la kor­kein­taan 1 mai­lin (3,218 km) ja me­rel­lä 10 meri­mai­lia (37,040 km). Kil­pai­lun jär­jes­tä­jät pys­tyi­vät seu­raa­maan ja  kont­rol­loi­maan jouk­ku­ei­den kul­kua sa­tel­liit­ti­pai­kan­nus- tek­nii­kal­la. Jouk­ku­ei­den piti myös kui­ta­ta mää­rä­tyil­lä pai­koil­la käyn­nit. Kir­jas­ta sel­vi­ää tar­kem­min, kuin­ka nämä kont­rol­lit käy­tän­nös­sä to­teu­tet­tiin. Mää­rä­tyil­lä reit­ti­vä­leil­lä kil­pai­lun joh­to va­paut­ti tuos­ta 0-me­ri­di­aa­nin tar­kas­ta seu­raa­mi­ses­ta. Maal­la kil­pai­li­joi­den piti kul­kea ja­lan – il­man min­kään­lais­ta moot­to­ri-/kul­ku­vä­li­ne­apua, me­rel­lä pur­je­ve­neel­lä ja sisä­ve­sil­lä ve­neel­lä. Mää­rä­tyt reit­ti­vä­lit kul­jet­tiin kil­pai­lun joh­don jär­jes­tä­mä­nä lai­val­la, ilma­lai­val­la, au­tol­la tai he­li­kop­te­ril­la.

Goog­le Earthillä mat­kan te­ke­mi­nen on­nis­tui hy­vin ja tar­kas­ti kir­jan tie­to­jen pe­rus­teel­la lu­kuun ot­ta­mat­ta Ve­nä­jän Tšukotkan nie­mi­maa­ta, mis­sä poik­keuk­sel­li­ses­ti mat­kat­tiin au­tol­la ja sem­mois­ta reit­tiä, mitä en kir­jas­ta saa­nut kun­nol­la sel­vil­le.

Olin yh­tey­des­sä kirjalija Olli Ja­lo­seen ja hän suh­tau­tui tä­hän “mat­kaa­ni” po­si­tii­vi­ses­ti. Hän myös ys­tä­väl­li­ses­ti sel­ven­si, mis­tä joh­tu­vat hä­nen­kin huo­maa­mat kir­jan paik­ko­jen ja Goog­le Earthin pai­kan­merk­kien il­mei­set erot: Kir­jas­sa ole­vat pai­kat on mää­ri­tet­ty Ordance Surveyn kart­to­jen mu­kaan. Nii­den koor­di­naat­ti­jär­jes­tel­mä poik­ke­aa sa­tel­liit­ti­tek­niik­kaa käyt­tä­väs­tä Goog­le Earthin koor­di­naa­tis­tos­ta. (Koordinaatijärjestelmistä: Maanmittauslaitos). Hän ker­toi käyt­tä­neen­sä kir­jan te­ke­mi­seen myös Geocaching- si­vus­to­ja. “Geokätköily” kuu­luu har­ras­tuk­sii­ni.

Olen lait­ta­nut Goog­le Earthin pai­kan­merk­kei­hin link­ke­jä ky­sei­ses­tä paik­kaa tai kir­jas­sa ker­rot­tu­ja asi­oi­ta kä­sit­te­le­vil­le net­ti­si­vuil­le. Mu­ka­na on myös muu­ta­ma YouTuben vi­deo. Pai­kan­mer­keis­sä en se­los­ta kir­jan var­si­nai­sia ta­pah­tu­mia.

Kier­to­mat­kan olen teh­nyt Goog­le Earthin 6.0.1.2032 (beta)- suo­men­kie­li­sel­lä ver­si­ol­la, jo­ten voi olla, ett­ei se toi­mi muil­la oh­jel­man ver­si­oil­la. Täs­tä ja tie­dos­ton muus­ta­kin toi­mi­mi­ses­ta otan mie­lel­lä­ni vas­taan pa­lau­tet­ta.

Jos teet kier­to­mat­kan yh­teen mit­taan ko. Goog­le Earthin toi­min­nol­la, se kes­tää n. 25 mi­nuut­tia. Täl­löin kus­sa­kin pai­kan­mer­kis­sä py­säh­dy­tään noin kym­me­nek­si se­kun­nik­si. Täs­tä joh­tuu, että jos nä­ky­mä on pie­ni­mit­ta­kaa­vai­nen ja ku­vas­sa nä­kyy mon­ta pai­kan­merk­kiä yhtä ai­kaa (eten­kin me­ril­lä), mat­ka ei tun­nu ete­ne­vän. Se kyl­lä ete­nee, kun odo­tat. Sa­moin käy, jos nä­ky­mä on tark­ka ja pai­kan­mer­kit vie­rek­käin.
Voit toki teh­dä mat­kan myös pai­kan­mer­kis­tä toi­seen nii­tä kak­sois­klik­kai­le­mal­la.

Link­ki kmz-tie­dos­toon (la­taa ja avaa Goog­le Earthiin / Ei ikä­vä kyl­lä enää toi­mi täs­sä ym­pä­ris­tös­sä, mut­ta reit­ti nä­kyy kar­tal­la)

w:Waldseemüller map; 1507; [Public domain], via Wikimedia Commons

GE1 Si­ni­nen pla­neet­taAar­ne Hag­man; Kurs­sin ri­kas­tus­ma­te­ri­aa­lia 20136.8.2013