Blogijuttuja ja nettilähteitä
lauantai 4. lokakuuta 2008
Tarkennuksia Auringon mittoihin
Tiede-uutiset referoi Science-lehdessä julkaistua tutkimusta, jonka mukaan Aurinko on muodoltaan litistyneempi kuin mitä aikaisemmat mittaukset osoittavat.
Jo aikaisemmin vuonna 2007 jukaistiin uutinen, jonka mukaan Auringon koko oli laskettu uudelleen ja uudet lukemat osoittivat sen aikaisempia mittoja pienemmäksi. Auringon mittojen laskeminen on tosin hankalaa siksi, ettei sillä ole kiinteää pintaa. Pitää siis ensin määritellä, mikä osa ja millä menetelmällä mitaten sen ulospäin harvenevasta kaasukehästä vielä otetaan mukaan laskelmia tehtäessä.
Linkkilistaa
- Aurinko elää nyt hiljaiseloa – ilmasto ehkä viilenemässä (YLE 12.6.2013)
- Nasa julkaisi huikaisevia kuvia auringosta
- The Sun: Our Closest Star…..
- A Virtual Tour of the Sun index.html
- Video: Solar Eclipse Seen From Space
- Sun Induces Strange ‘Breathing’ of Earth’s Atmosphere
- The very latest SOHO images
- Nasa releases ‘beautiful’ images of the sun
- Classifying Solar Eruptions
- Photos: Huge Solar Flare Eruptions of 2012
- NOAA / NWS Space Weather Prediction Center
- http://spaceweather.com/
- The Sun
- Rotating Sun from NASA
- How Hot Is the Sun? | Temperature of the Sun | LiveScience 15 January 2014
- Phys.Org Mobile: Earth survived near-miss from 2012 solar storm: NASA
perjantai 5. syyskuuta 2008
Missä auringonpilkut? –
(Päivitys 14.10.08)
Tämänpäiväisen Savon Sanomien palstalla “Kuuleeko Maa” referoidaan NOAA:n julkaisemaa hämmentävää tietoa, ettei elokuussa Auringossa näkynyt yhtään pilkkua. Kansainvälinen auringonpilkkututkimuksen keskus täsmensi myöhemmin, että ehkä Auringon pinnalla sentään oli yksi piste, jota voisi kutsua auringonpilkuksi.
Viimeksi täysin pilkuton kuukausi oli 1913. Pilkkujen esiintymisessä on melko säännöllinen n 11 vuoden sykli ja tällä hetkellä pilkkujen esiintymisen minimi olisi pitänyt jo mennä ohi.
Pilkkujen määrä korreloi Auringon aktiivisuuteen: Kun pilkkuja on paljon, on Auringon toimintakin aktiivisinta. Itse voit tarkistaa tämänhetkisen tilanteen NASA:n sivulta: kuvissa MDI Continuum ja MDI Magnetogram pitäisi näkyä pilkkuja! Tämä raportoitu havainto antaa aiheen monenmoiseen pohdiskeluun.
Oliko elokuu kylmä siksi, että pilkkuja oli vähän eli Auringon aktiivisuus normaalia pienempää? Jatkuuko vähäpilkuton aika tästä eteenkin päin, vaikka Auringon toiminnan syklin mukaan pilkkuja pitäisi ilmaantua lähiaikoina lisää nopeaan tahtiin? Onko Auringon toiminnassa tapahtumassa joku pysyvämpikin muutos ja jos on miten se vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen?
Päivitystä:
Tiede-Uutisten mukaan (14.10.08) Aurinkoon on nyt alkanut ilmaantua pilkkuja
tiistai 4. tammikuuta 2011
Auringonpimennystä tiiraamassa
Hyvissä ajoin aaamulla ajelin Sotkanniemeen ja asettauduin hyvälle hyvälle hollille Sotkanhelmen laavulle tarkoituksena kokea ja myös kuvata osittainen auringonpimennys.
Minulla ei ollut mukana välineitä, joilla olisin voinut suoraan katsoa tai kuvata Aurinkoa, jonka eteen Kuu liukuisi. Olin varustautunut kuvaamaan pimennystä epäsuorasti eli kiikarin valkoiselle pahville heittämästä kuvasta. Tämä konsti oli onnistunut hyvin edellisten pimennysten kohdalla. Siitä on alla dokumenttia 31.5.2003 aikaisin aaamulla tapahtuneesta pimennyksestä. Sitäkin olin tarkkailemassa tyttärien kanssa Sotkanniemessä.
Tilanne näytti vielä 10.30 varsin huonolta: Pilvet peittivät taivaanrannan ja niiden takaa ei Aurinkoa näkynyt. Kuvailin kuitenkin maisemaa ainakin muistoksi tapahtumasta. Vähitellen pilvipeite auringon edestä oheni ja itse asiassa kuvaustilanne muuttui suorastaan otolliseksi. Voin turvallisesti suunnata kameran jalustallaan suoraan Aurinkoon, kun se näkyi silmille turvallisesti vain heikosti loistaen pilvien takaa. Kun pimennyksen huippukohta (10.50) lähestyi, Aurinko paistoi yhä kirkkaammin ja niinpä sain lopulta saaliiksi ihan mainion kuvasarjan. Jonkin verran on pilviä edessä, mutta Kuun hahmo Auringon edessä näkyy kyllä kuvissa varsin hyvin. Kuvista valitsin alivalottuneita, joissa pimennys näkyy parhaiten: Ei siellä todellisuudessa noin pimeää siis ollut – hämärää kylläkin, kuten maisemakuvista ehkä huomaa. Kuvasarjan ensimmäinen kuva on otettu klo 10.10 ja viimeinen klo 11.01. Välillä siirsin kameraa toiseen paikkaan, jotta Aurinko näkyisi paremmin metsän takaa.
keskiviikko 7. maaliskuuta 2012
Aurinko aktiivisena
Kuluneen parin vuoden aikana on ihmetelty, mikä Aurinkoa vaivaa.
Sen aktiivisuuden on todettu vaihtelevan noin 11 vuoden jaksoissa, mikä näkyy sen pinnalla esiintyvien “auringonpilkkujen” määrässä. Aktiivisuuden lisääntyessä niiden määrä myös kasvaa. Tässä oli menty jo monta vuotta kohti uutta Auringon aktiivisuuden huippua kohti, mutta tämä oma tähtemme näytti viettävän edelleen hiljaisesoloa.
Nyt ihan viime päivinä tilanne on äkkiä muttunut. Harva se päivä raportoidaan hienojen kuvien ja videoiden kera Auringossa tapahtuvista mahtavista purkauksista (“flare”): Tässä toissa päivältä.
Näistä sinkoutuu myös Maata kohti runsaasti varautuneita hiukkasia, mikä taas tietää hienoja revontulia: Tässä “revontulivaroitus” tälle päivälle.
Noin tunti sitten näkyi kodin ikkunasta varsin hienoja, vihreitä revotulia Puijon takaa. Sen jälkeen kävimme Kuopion satamassa tiirailemassa taivaalle, mutta eipä noita enää näkynyt.
- Nasan video viimeisimmästä ja voimakkaimmasta purkauksesta
- http://aurora.fmi.fi/public_service/
- http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/486986
Kuvia auringonpimennyksestä seuraavissa kuva-artikkeleissa
- Auringonpimennys 4.1.2013 kuvattuna Kuopion Sotkanniemessä (Kuvaa tummennettu)
- Auringonpimennys 31.5.2003 kuvattuna Kuopion Sotkanniemessä (Kiikarin läpi pahville)