Tietoja Maasta

Mittoja, asento, olosuhteet

Ti­las­to­tie­toa Maas­ta

Pla­neet­tam­me nu­me­roi­den va­los­sa ~ Eko­fo­kus

…ja li­sää täs­sä:

Napapiirin paikka – pohdintaa!

Tut­ki näi­tä läh­tei­tä

San­ta Park 11.4.2009; Aar­ne Hag­man; Ku­van paik­ka: 66°32′ 36.644”; 66.54351214 N

Napa­pii­ril­lä:

Kuva on Rova­nie­men San­ta Par­kin pi­has­ta, napa­pii­rin koh­dal­ta – Näin ai­na­kin on ky­sei­ses­sä koh­das­sa esi­tet­ty. Ku­van meta­tie­toi­hin ovat tal­len­tu­neet sen otto­pai­kan koor­di­naa­tit, kos­ka ka­me­ra oli kyt­ket­ty gps- lait­tee­seen. Flickrissä nä­kyy myös ku­van otto­paik­ka kar­tal­la WGS84- koor­di­naat­ti­jär­jes­tel­mäs­sä, mitä gps-sa­tel­liit­ti­pai­kan­nus käyt­tää.

Täs­sä on link­ki Maan­mit­taus­lai­tok­sen kan­sa­lai­sen kart­ta­paik­kaan: Sa­maan koh­taan, mis­tä kuva on otet­tu. Kart­ta­pai­kas­sa voi mää­rit­tää paik­ko­jen koor­di­naa­tit eri jär­jes­tel­mis­sä.

Jos nyt luo­tam­me sii­hen, että Wiki­pe­di­an il­moit­ta­ma poh­joi­sen napa­pii­rin aste­luku (66° 33′ 39 tai desi­maa­li­lu­ku­na 66,56083° N) ja gps:n/Kart­ta­pai­kan an­ta­ma lu­ke­ma ku­van otto­pai­kas­ta ( 66°32′ 36.644”; 66.54351214 N) pi­tä­vät paik­kan­sa, San­ta Par­kin napa­pii­rin merk­ki ei ole oi­ke­as­sa koh­das­sa.

Blogijuttu

sun­nun­tai 28. maa­lis­kuu­ta 2010

Pal­jon tie­toa Maas­ta Nasalta

NASA eli Yh­dys­val­tain il­mai­lu- ja ava­ruus­hal­lin­to jul­kai­see si­vus­tol­laan NASA Earth Observations Data run­sain mi­toin glo­baa­lia tie­toa maa­pal­lom­me olo­suh­teis­ta. Si­vus­tol­la ole­vat kar­tat avau­tu­vat myös Goog­le Earthiin.

Data on ryh­mi­tel­ty seu­raa­viin ka­te­go­ri­oi­hin, joi­den si­säl­lös­tä on su­luis­sa myös esi­merk­ki: meri (esim. pin­ta­läm­pö­tila), ilma­kehä (esim. koko­nais­sade­mää­rä),ener­gia (esim. net­to­sä­tei­ly), maa (esim. net­to­pe­rus­tuo­tan­to), elä­mä (esim. asu­kas­ti­heys). Kun si­vus­tol­la to­de­taan, että “The images available in NEO are freely available for public use. Please credit NASA as the source” ovat nämä siis to­del­la käyt­tö­kel­poi­sia eri kurs­seil­la.

By NASA [Public domain], via Wikimedia Commons

GE1 Si­ni­nen pla­neet­taAar­ne Hag­man; Kurs­sin ri­kas­tus­ma­te­ri­aa­lia 20136.8.2013