Sää

Sää ja sen ennustaminen

Sää kiin­nos­taa aina ja mo­nes­ta eri syys­tä. Tele­vi­si­on ja mui­den me­di­oi­den sää­en­nus­tei­den pie­ni­kin epä­on­nis­tu­mi­nen ai­heut­taa jopa tun­teen­pur­kauk­sia

Nettilähteitä – Vuodet eivät ole veljeksiä!

Eng­lan­nik­si:

Kart­to­ja, ku­via ja vi­de­oi­ta:

Blogijuttu

lau­an­tai 4. hel­mi­kuu­ta 2012

Pak­ka­nen pauk­kuu ja hehtopascal- lu­ke­ma kor­ke­al­la

Koko Europpaan on le­vin­nyt Si­pe­ri­as­ta saak­ka erit­täin kyl­mää il­maa. Tämä tie­tää mo­nis­sa mais­sa pak­kas­en­nä­tys­ten pauk­ku­mis­ta.

Itäi­ses­sä Suo­mes­sa ol­tiin lau­an­tai­na 28.1.2012 erit­täin lä­hel­lä kaik­kien ai­ko­jen suu­rin­ta il­man­pai­ne­lu­ke­maa. Tä­hän astisin suu­rin il­man­pai­ne 1 065,7 hpa on mi­tat­tu Hel­sin­gis­sä 22.1.1907 ja Suo­men kaik­kien ai­ko­jen pak­kas­en­nä­tys on vuo­del­ta 1999, jol­loin Kit­ti­län Po­kas­sa mit­ta­ri näyt­ti -51,5 as­tet­ta.

Täs­sä sää­kart­ta-ani­maa­tio juolukuulta 2009, jol­loin ti­lan­ne oli sa­man­ta­pai­nen kuin nyt.

Blogijuttu

sun­nun­tai 1. elo­kuu­ta 2010

Läm­pö­en­nä­tys, sa­vua mai­se­mas­sa ja my­räk­kä

Tä­män ku­lu­neen vii­kon päi­vät ovat “luontoblogistin” kan­nal­ta ol­leet mie­len­kiin­toi­sia. Tors­tai­na 29.7.2010 mi­tat­tiin Li­pe­ris­sä uusi Suo­men läm­pö­en­nä­tys (37,2 as­tet­ta). Sa­ma­na päi­vä­nä vir­ta­si Suo­meen sa­vua Ve­nä­jäl­tä ja sit­ten per­jan­tai­yönä 30.7.2010 erit­täin voi­ma­kas uk­kos­rin­ta­ma pyyh­käi­si Suo­men poik­ki.

Hei­nä­kuun hel­teet ovat ol­leet en­nä­tyk­sel­li­set Suo­mes­sa ja glo­baa­lis­ti­kin täs­tä vuo­des­ta on tu­los­sa maa­il­man il­mas­to­his­to­ri­an ai­ka­na mi­tat­tu läm­pi­min vuo­si. On­han pit­kään jat­ku­nees­sa hel­tees­sä ol­lut kes­tä­mis­tä. Kun nyt on var­sin sel­vää, että maa­pal­lon il­mas­to on jo läm­men­nyt ja läm­pe­nee edel­leen, on täm­möi­siin säi­hin so­peu­dut­ta­va tu­le­vi­na­kin ke­si­nä. Ti­lan­ne al­kaa jo to­del­la huo­les­tut­taa. Tä­män suu­ren, koko maa­pal­lon ih­mis­kun­nan tu­le­vai­suut­ta kos­ket­ta­van muu­tok­sen rin­nal­la omat vai­vat ovat tie­tys­ti var­sin mi­tät­tö­miä. To­te­an täs­sä kui­ten­kin, että hen­ki­lö­koh­tai­ses­ti en ole kos­kaan ol­lut mi­ten­kään ihas­tu­nut hei­nä­kuu­hun: On yleen­sä mei­kä­läi­sen ma­kuun lii­an läm­min, ul­ko­na paar­mat hyök­käi­le­vät kimp­puun ja lin­nut­kaan ei­vät enää lau­la. Tämä mie­li­pide kos­kee siis sem­mois­ta “kesä­lö­höi­lyä” – kun­non hei­nä­työ­työt ja vas­taa­vat, jois­sa hiki vir­taa ihan ai­hees­ta ovat sit­ten ihan eri jut­tu!

Ve­nä­jäl­lä rie­huu edel­leen sa­to­ja tur­ve- ja mui­ta pa­lo­ja. Meil­lä on ol­lut esim. Mos­ko­vaan ver­rat­tu­na joltiksenkin sie­det­tä­vää. Siel­lä läm­pö­tila on ol­lut koko ajan vie­lä kor­ke­am­pi kuin Suo­mes­sa ja sen li­säk­si kau­pun­ki on täyn­nään em. pa­lois­ta tul­lut­ta sa­vua.

Kaak­kois­ten tuul­ten mu­ka­na sa­vua le­vi­si myös Suo­meen. Kä­vin ku­vaa­mas­sa 29.7.2010 lähi­a­lu­een mai­se­mia, jois­sa sa­vua nä­kyy sel­väs­ti. Sa­vun ta­kia au­rin­gon­las­ku oli nor­maa­lia pu­nai­sem­pi.

Oli odo­tet­ta­vis­sa, että hi­ki­nen hel­le jos­sain vai­hees­sa tie­tää voi­mak­kai­ta uk­ko­sia tuu­li­neen. Näin si­ten kävi per­jan­tai­yönä 30.7.2010. Oma olo­paik­ka ei sat­tu­nut ai­van uk­kos­rin­ta­man kul­ku­rei­til­le, mut­ta kyl­lä ry­ti­nä ja pu­hu­rit oli­vat semmmoisia, että au­toon piti unen­pöp­pe­röi­se­nä ryn­nä­tä seu­raa­maan ti­lan­net­ta tar­peek­si kau­ak­si luo­kil­le vään­ty­vis­tä piha­puis­ta. Nuo puut ei­vät kaa­tu­neet eikä sa­la­moi­ta­kaan lä­hel­le is­ke­nyt, mut­ta lähi­a­lu­eil­la meni pui­ta nu­rin ja poik­ki mo­nel­la pai­kal­la.. Pui­ta oli kaa­tu­nut myös säh­kö­lin­jo­jen pääl­le ja niin­pä kesä­pai­kan säh­köt­kin oli­vat poik­ki puo­li­tois­ta vourokautta. Aa­mul­la kier­te­lin ku­vaa­mas­sa tä­män “Asta”– myrs­kyn tu­ho­ja: Kuva­set­ti Flickrissä

Kat­so myös: Ja­rin blo­gi – bi­o­lo­gi­aa ja maan­tie­det­tä: Kaik­kien ai­ko­jen uusi läm­pö­tila­en­nä­tys 37,2 as­tet­ta!

Uk­kos­rin­ta­ma lä­hes­tyy Kuo­pi­o­ta 31.7.2008; Aar­ne Hag­man

Oi­no­sen­mäen sää­tut­ka 15.10.2011; Aar­ne Hag­man

GE1 Si­ni­nen pla­neet­taAar­ne Hag­man; Kurs­sin ri­kas­tus­ma­te­ri­aa­lia 20136.8.2013