Maapallon väestö

Väestön kasvun kehitys ja tunnuslukuja

Uusinta tietoa Maapallon väestöstä
Afrikka
Aasia
Eurooppa
USA
Latinalainen Amerikka

Läh­de: Pek­ka Myk­kä­nen;: Lii­an pal­jon, lii­an van­ho­ja; Hel­sin­gin Sa­no­mat 2.2.2014

Blogijuttuja aiheesta

lau­an­tai 27. maa­lis­kuu­ta 2010

Maa­pal­lon vä­es­tön­kas­vu

Kun aloi­tan kir­joit­ta­maan tätä jut­tua  (27.3.2010 klo 11.29) maa­pal­lol­la on optimumpopulation.org -si­vus­tol­la pyö­ri­vän las­ku­rin mu­kaan 6 811 097 940 asu­kas­ta.

Suh­teel­li­ses­ti no­peim­min vä­es­tö kas­vaa Sa­ha­ran ete­lä­puo­li­ses­sa Af­ri­kas­sa. Esi­mer­kik­si Ni­ge­ris­sä kes­ki­mää­räi­nen lap­si­luku on 7 las­ta/nai­nen ja Eti­o­pi­an asu­kas­luku on vuon­na 2050 en­nus­teen mu­kaan 196 mil­joo­naa.

Jo en­nes­tään väki­lu­vul­taan suu­ris­sa Aa­si­an val­ti­ois­sa Bang­la­de­shis­sa, Pa­kis­ta­nis­sa ja In­ti­as­sa vä­es­tö kas­vaa edel­leen no­pe­as­ti toi­sin kuin Kii­nas­sa, jon­ka tiuk­ka vä­es­tö­po­li­tiik­ka on tait­ta­nut tä­män vie­lä tois­tai­sek­si maa­il­man väkirikkaimman val­ti­on vä­es­tön­kas­vun. En­nus­tei­den mu­kaan seit­se­män mil­jar­din raja saa­vu­te­taan pa­rin vuo­den ku­lu­es­sa.

Mo­net te­ki­jät vai­kut­ta­vat sii­hen, kuin­ka suu­rek­si ja mi­hin asti maa­pal­lon väki­luku nou­see. Eri­lais­ten “ske­naa­ri­oi­den” mu­kaan maa­pal­lol­la on vuon­na 2050 alle 8, noin 8,4 tai jopa yli 10 mrd ih­mis­tä.

He­sa­rin ar­tik­ke­lis­sa Optimum Population Trus­tin joh­ta­ja Ro­ger Mar­tin poh­dis­ke­lee vä­es­tön­kas­vun ym­pä­ris­tö­vai­ku­tuk­sia. Seu­rauk­set kie­tou­tu­vat il­mas­ton muu­tok­seen:

Maa­pal­lon vä­es­tön­kas­vun hil­lit­se­mi­nen on vai­kea ja moni­syi­nen ky­sy­mys. Telluksemme hy­vin­voi­vaan vä­es­tön­o­saan kuu­lu­vi­na mei­dän on help­po sa­noa, mitä ke­hi­tys­mais­sa pi­täi­si teh­dä, mut­ta onko meil­lä mo­raa­lis­ta oi­keut­ta kiel­tää vaik­ka­pa af­rik­ka­lai­sil­ta elin­ta­son nos­ta­mi­nen ja ih­me­tel­lä lap­si­run­saut­ta, vaik­ka glo­baa­lil­la ta­sol­la oli­si pa­rem­pi, että he ei­vät ku­lut­tai­si enää luon­non­va­ro­ja niinkuin me olem­me tehteet ei­vät­kä ai­heut­tai­si enää li­sää il­mas­ton läm­pe­ne­mis­tä ai­na­kaan no­pe­al­la vä­es­tön­kas­vul­la.

Kun nyt lo­pet­te­len tä­män ju­tun kir­joit­ta­mis­ta (klo 11.54)  maa­pal­lol­la on  6 811 101 527 asu­kas­ta eli väki­luku on li­sään­ty­nyt tänä ai­ka­na 3587 hen­gel­lä eli 144,5 hen­keä/mi­nuut­ti ja sii­tä las­kien täl­lä het­kel­lä väki­luku kas­vaa 75 413 088 ih­mi­sel­lä vuo­des­sa. He­sa­rin ar­tik­ke­lin mu­kaan kas­vu on 75 0000 000/vuo­si eli suu­ruus­luok­ka on sama.

Läh­tei­tä:

maa­nan­tai 31. loka­kuu­ta 2011

7 miljardia rikki

Tä­nään pi­täi­si YK:n las­kel­mien mu­kaan rik­kou­tua 7 mil­jar­din ih­mi­sen raja. Täs­sä link­kei­nä ole­vien kel­lo­jen mu­kaan näin ei vie­lä tätä kir­joit­ta­es­sa­ni ole ta­pah­tu­nut, mut­ta alla on kuva­kaap­paus erääl­tä si­vul­ta, jos­sa näin jo on.

http://www.worldometers.info/ – si­vus­toa seu­ra­sin ja nap­pa­sin siel­tä alla ole­van ku­van.

Ilta­uu­tis­ten mu­kaan 7 mil­jar­dis ih­mi­nen syn­tyi Fi­lip­pii­neil­lä kes­ki­yöl­lä – Suo­men ai­kaan siis päi­vem­mäl­lä. Ky­sees­sä oli “sym­bo­li­nen” ta­paus, jos­sa YK oli mu­ka­na. Tar­koi­tus oli sa­mal­la kiin­nit­tää huo­mi­o­ta maa­pal­lon vä­es­tö­ti­lan­tee­seen yli­pää­tään.

Tiis­tai 6. syys­kuu­ta 2011

Montako meitä on?

Täs­sä­pä si­nul­le seu­rat­ta­vaa lähi­vii­koik­si.

He­sa­ris­sa on tä­nään ar­tik­ke­li, jon­ka mu­kaan maa­pal­lon seit­se­mäs mil­jar­dis ih­mi­nen put­kah­taa seu­raam­me loka­kuun vii­mei­nen päi­vä. Ne­tis­tä löy­tyy las­ku­rei­ta, jois­ta voit seu­ra­ta re­aa­li­ai­kai­ses­ti maa­pal­lon väki­lu­vun ke­hit­ty­mis­tä.

Nii­den avul­la on myös haus­ka las­kea, kuin­ka mo­nel­la ih­mi­sel­lä maa­pal­lon väki­luku kas­vaa vaik­ka­pa tä­män blo­gi­ju­tun työs­tä­mi­sen ai­ka­na. Käy­tän täs­sä nyt tätä vä­es­tö­kel­loa (http://www.census.gov/main/www/popclock.html) ja lai­tan ylös lu­vut: Kes­ki­viik­ko­na 6.9.2011 klo 19:15 maa­il­mas­sa on 6,960,334,143 ih­mis­tä. Sit­ten jat­kan tä­män ju­tun te­ke­mis­tä tai teen vä­lil­lä jo­tain muu­ta.

Pa­la­sin päi­vit­tä­mään lu­vun 6.9.2011 klo 20.34, jol­loin vä­es­tö­kel­lo näyt­ti 6,960,345,434 ih­mis­tä. Näin­pä sain las­ket­tua, että mi­nuu­tis­sa maa­pal­lon väki­luku li­sään­tyi 143 ih­mi­sel­lä, tun­nis­sa 8575 ih­mi­sel­lä, päi­väs­sä tuli li­sää 205811 ih­mis­tä ja vuo­des­sa täl­lä vaudilla 75,12 mil­joo­naa.

He­sa­rin ar­tik­ke­lin mu­kaan tänä vuon­na syn­tyy 135 mil­joo­naa ih­mis­tä ja kuo­lee 57 mil­joo­naa eli luon­nol­li­nen vä­es­tön­kas­vu on 78 mil­joo­naa.

Täl­tä si­vul­ta (http://www.breathingearth.net/) näet…

Maapallon väestönkasvun historiaa
Väestönkasvu nettikellojen perusteella

Ne­tis­tä löy­tyy ns. vä­es­tö­kel­lo­ja, joi­hin päi­vit­tyy sen het­ki­nen, jol­lain ma­te­maat­ti­sel­la aproksimaatiolla las­ket­tu maa­pal­lon ih­mis­ten mää­rä.

Tee seu­raa­vas­ti:

Valtioiden väestönkehityksen tarkastelua

By Kmarinas86 [Public domain], via Wikimedia Commons; World Population by Continent and 10 Most Populated Countries.

By fully revised by BS based on original by User:El_T [Public domain], via Wikimedia Commons

Tunnuslukujen tarkastelua

Jon­kin val­ti­on tai alu­een vä­es­tös­tä voi­daan las­kea ja il­moit­taa mää­rät­ty­jä tun­nus­lu­ku­ja. Pe­rin­tei­ses­sä kart­ta­e­si­tyk­ses­sä jon­kin asi­an mää­rä/alue tai val­tio ku­va­taan ras­te­ri- tai väri­as­tei­kol­la.

Worldmapper- kar­tois­sa pe­rus­idea on se, että ky­sei­sen alu­een tai val­ti­on koko il­moit­taa, mi­ten pal­jon jo­ta­kin asi­aa siel­lä on. Näin kar­tat ovat var­sin ha­vain­nol­li­sia. Tuon ku­vaus­pe­rus­teen las­ken­ta­tapa vaih­te­lee jon­kin ver­ran esi­tet­tä­vän asi­an mu­kaan eli lue tark­kaan sitä kos­ke­va se­los­tus, joka löy­tyy tum­mal­la teks­til­lä kar­tan vie­res­tä, oi­ke­as­ta ala­kul­mas­ta itse kar­tan si­säl­töä se­los­ta­van teks­tin alta.

Tar­kem­mat ti­las­to­tie­dot ja dia­gram­mit löy­dät avaa­mal­la kar­tan pdf-muo­dos­sa(kar­tan alla: Open PDF poster, designed for printing. You need Acrobat Reader.) Teks­ti on eng­lan­nik­si, mikä saat­taa vai­keut­taa asi­oi­den ym­mär­tä­mis­tä.

Tä­hän voi aut­taa net­ti­sana­kir­ja.

  1. Vä­es­tön koko­nais­mää­rä
  2. Syn­ty­nei­den koko­nais­mää­rä
  3. Elin­iän odo­te ja sen muu­tos
  4. Äi­tien kuol­lei­suus
  5. Ime­väis­kuol­lei­suus ja sen muu­tos
  6. Luon­nol­li­nen vä­es­tön­kas­vu (syn­ty­neet-kuol­leet)
  7. Vä­es­tön vä­he­ne­mi­nen
  8. HIV-Aids- kuo­le­mat
  9. Ma­la­ria-kuo­le­mat
  10. Syö­pä­kuo­le­mat
  11. Kuo­le­mat troop­pi­siin sai­rauk­siin
Nettilähteitä

By El T [Public domain], via Wikimedia Commons

GE2 Yh­tei­nen maa­il­maAar­ne Hag­man; Kurs­sin ri­kas­tus­ma­te­ri­aa­lia 201328.11.2013