Kaivostyö

Malmit ja muut mineraalit

Joh­dan­nok­si voit teh­dä EveryTrail- ret­ken Kuo­pi­os­sa ja tu­tus­tua ra­ken­nuk­sis­sa käy­tet­tyi­hin ki­viin ja mineraaleihi.

Blogijuttu Talvivaarasta silloin, kun kaikki näytti vielä hyvältä 

tors­tai 2. loka­kuu­ta 2008

Malmeja ja mikrobeja

Sot­ka­mon Tal­vi­vaa­ran kai­vok­sel­la käyn­nis­tyi ei­len nik­ke­lin ja sin­kin tuo­tan­to. Kai­vos­alue on kool­taan mit­ta­va: Koko­nais­pin­ta-ala on 61 ne­li­ö­kilo­met­riä ja sil­lä si­jait­see itse tuo­tan­to­lai­tos­ten li­säk­si kak­si avo­lou­hos­ta (Kuu­si­lam­pi ja Kol­mi­sop­pi) sekä laa­jat me­tal­lien tal­teen­ot­toon tavittavat liuo­tus­a­lu­eet. Sivu­ki­vien va­ras­toin­tiin tar­vi­taan myös omat alu­een­sa kai­vos­a­lu­een si­säl­lä. Kai­vok­sen avaa­mi­nen sat­tui me­tal­lien maailmanmarkkinahintoen nous­tes­sa hy­vään sau­maan.
Niin­pä tä­män ison hank­keen tu­le­vai­suus näyt­tää va­loi­sal­ta. Kun kai­vok­sen tuo­tan­to toi­mii täy­del­lä te­hol­la vuon­na 2010, sen osuus maa­il­man koko nik­ke­lin tuo­tan­nos­ta ar­vi­oi­daan ole­van 2,3% . Nik­ke­lin li­säk­si kai­vok­ses­ta saa­daan sink­kiä ja mui­ta­kin me­tal­le­ja.

Uut­ta bio­tek­no­lo­gi­aa­kin tuo­tan­nos­sa käy­te­tään. Me­ne­tel­mä pe­rus­tuu joi­den­kin bak­tee­rien ky­kyyn ka­ta­ly­soi­da me­tal­lien liu­ke­ne­mis­ta mal­mis­ta liuok­seen. Tämä “bio­kasa­liuo­tus” on tie­to­jen mu­kaan te­hok­kaam­paa ja ym­pä­ris­töl­le vä­hem­män va­hin­gol­lis­ta kuin pe­rin­tei­set me­ne­tel­mät.

Lähteitä suomeksi
Lähteitä englanniksi

Bingham Canyon copper mine, UT, USA: Rio Tinto, Kennecott Utah Copper Corp. Source: Spencer Musick (self). public domain. This applies worldwide.

Mars­hall Gold Museum 1.1.2013; Aar­ne Hag­man

GE2 Yh­tei­nen maa­il­maAar­ne Hag­man; Kurs­sin ri­kas­tus­ma­te­ri­aa­lia 201328.11.2013