Aluesuunnittelu

Kier­rä aluk­si esier­kik­si. lai­val­la Kuo­pi­o­ta ja mai­se­mia kat­sel­les­sa­si mie­ti alue­suun­nit­te­luun liit­ty­viä asi­oi­ta.

Aiheesta netissä
Blogijuttu

maa­nan­tai 13. hel­mi­kuu­ta 2012

Cityorava

Sa­von Sa­no­mat uu­ti­soi tä­nään (13.2.2012), että Kuo­pi­on Män­nis­tös­sä, ker­ros­talo­a­lu­eel­la oli ha­vait­tu lii­to- ora­va. Se oli an­ta­nut ku­va­ta it­se­ään par­ve­ket­ta lä­hel­lä ole­vas­sa koi­vus­sa. Nap­pi­sil­mä oli näyt­täy­ty­nyt use­aan ker­taan ja kii­peil­lyt myös ker­ros­ta­lon sei­näl­lä.

Laji kuu­luu eu:ssa tiu­kan suo­je­lun vaa­ti­vien eläin­ten lis­tal­le eli sen li­sään­ty­mis- ja le­väh­dys­paik­ko­jen hä­vit­tä­mi­nen ja hei­ken­tä­mi­nen on kiel­let­ty. Lii­to-ora­va ei si­nän­sä ole laa­jal­la tai­ga-vyö­hyk­keel­lä mi­ten­kään eri­koi­sen har­vi­nai­nen tai uhan­a­lai­nen­kaan laji, mut­ta eu: n alu­eel­la sitä esiin­tyy vain Suo­mes­sa ja Bal­ti­an mais­sa.

Kir­jal­li­suu­den mu­kaan se viih­tyy par­hai­ten kuu­si­val­tai­sis­sa seka­met­sis­sä, mis­sä pi­tää olla ra­vin­toa ja pesä­pai­koik­si so­pi­via kolo­pui­ta, eri­tyi­ses­ti van­ho­ja haa­po­ja. Kos­ka tä­män­tyyp­pi­set laa­jem­mat met­sä­a­lu­eet ovat vä­hen­ty­neet ja pirs­ta­loi­tu­neet, se luo­ki­tel­laan näis­tä syis­tä Suo­mes­sa vaa­ran­tu­neek­si la­jik­si.

Tämä ei ole ai­noa ha­vain­to Kuo­pi­os­ta­kaan, mis­sä lii­to-ora­va on ta­vat­tu ihan kau­pun­ki­mil­jöös­sä. Le­vä­sel­lä löy­det­tiin sen pe­si­mi­sen merk­ke­jä pu­ret­ta­vak­si ai­o­tun van­han kou­lun vin­til­tä. Ka­pun­ki jou­tui täl­löin ano­maan poik­keus­lu­paa ta­lon pur­ka­mi­sek­si. Il­mei­ses­ti se so­peu­tuu hy­vin­kin ih­mi­sen naa­pu­rik­si ja jopa kau­pun­gin asuk­kaak­si, jos ra­vin­toa sekä pesä­paik­ko­ja löy­tyy ja se saa olla rau­has­sa.

Lii­to-ora­van ja ih­mi­sen elä­män­pii­rit voi­vat siis hy­vin­kin lo­mit­tua kes­ke­nään, mut­ta tuos­ta eu:n tiu­kas­ta di­rek­tii­vis­tä on koi­tu­nut mon­ta ker­taa “rie­saa” alu­ei­den kaa­voit­ta­jil­le ja ra­ken­ta­jil­le.

Kuo­pi­os­ta muis­tuu mie­leen pari ta­paus­ta, jois­ta toi­ses­ta pi­dän täs­sä edes­sä­ni Sa­von Sa­no­mien se­los­tus­ta 4.5.2004. Kuo­pi­on Yli­o­pis­ton yh­tey­des­sä toi­mi­va Tek­no­lo­gi­a­kes­kus Tek­nia suun­nit­te­li laa­jen­tu­mis­ta en­ti­sen ase­va­ri­kon suun­taan (Goog­len nä­ky­mä alla)

Ta­van­o­mai­sen ja vaa­dit­ta­van­kin  YVA käy­tän­nön mu­kaan alu­eel­la suo­ri­tet­tiin sen luon­to­ar­vo­jen kar­toi­tus. Sii­nä alu­eel­ta löy­tyi lii­to-ora­van pesä­puu ja merk­ke­jä sen ole­mi­ses­ta alu­eel­la – siis pa­pa­noi­ta – ai­na­kin 16 puun juu­rel­ta. Eli sel­vä lii­to-ora­van re­vii­ri esti ky­sei­sen ra­ken­ta­mi­sen ai­na­kin sii­nä laa­juu­des­sa, mitä oli suun­ni­tel­tu.

Toi­nen ta­paus liit­ty pal­jon ai­heel­lis­ta­kin kii­tos­ta saa­neen Kuo­pi­on Saa­ris­to­ka­dun ra­ken­ta­mi­seen. Sen Leh­to­nie­men puo­lei­ses­sa pääs­sä ha­vait­tu lii­to-ora­van re­vii­ri muut­ti ka­dun alku­pe­räis­tä lin­jaus­ta.

Tuol­le alu­eel­le si­joit­tuu myös ikä­vä, kä­rä­jil­le asti joh­ta­nut ta­paus: Eräs maan­o­mis­ta­ja oli hak­kaut­ta­nut (yön käh­mys­sä) ton­til­taan puus­toa alu­eel­ta, mis­sä to­dis­tet­ta­vas­ti oli lii­to-ora­van re­vii­ri. Il­mei­ses­ti aja­tus oli kul­ke­nut sen suun­tai­ses­ti, että kaa­dan­pa var­muu­den vuok­si kaik­ki mah­dol­li­set pesä­puut, ett­ei lii­to-ora­vaa ai­na­kaan mi­nun mail­ta löy­dy! Se­hän tie­täi­si ra­ken­ta­mis­kiel­toa ja sitä kaut­ta ton­tin ar­von las­kua.

Kär­hä­mi­ä­kin tämä lii­te­le­vä vei­ja­ri on siis ai­kaan saa­nut. Edel­lä mai­nit­tu Tek­ni­an ta­paus joh­ti erit­täin ikä­vään ja hen­ki­löön käy­vään kir­joit­te­luun leh­den pa­ki­na- ja ylei­sön­o­sas­tos­sa, vaik­ka ko. luon­to­kar­toit­ta­ja teki vain am­mat­ti­tai­dol­la työ­tään. Ker­ro­taan­han sem­mois­ta­kin le­gen­daa, että kiih­keim­mät lii­to-ora­va suo­je­li­jat jem­maa­vat sen pa­pa­noi­ta pa­kas­ti­meen. Sit­ten kun he saa­vat vi­hiä jos­tain tie- tai muus­ta ra­ken­ta­mis­hank­kees­ta, he käy­vät ri­pot­te­le­mas­sa nii­tä suun­ni­tel­lul­le alu­eel­le es­tääk­seen epä­mie­lui­sen ra­ken­ta­mi­sen.

Män­nis­tön­kin ta­pauk­sen va­los­sa näyt­tää sil­tä, että lii­to-ora­va ja ih­mi­nen kyl­lä pys­ty­vät elä­mään so­vus­sa. Toi­vot­ta­vas­ti jär­ki voit­taa myös “di­rek­tii­vien” kans­sa elä­es­sä.

Tul­koon vie­lä mai­nit­tua, että Kuo­pi­os­sa on me­nos­sa tut­ki­mus, jos­sa sel­vi­te­tään pan­noi­tet­tu­jen, siis gps- lait­teil­la va­rus­tet­tu­jen lii­to-ora­vien avul­la nii­den liik­kei­tä ja muu­ta­kin elä­mää – sekä myös kuo­le­maa: On to­det­tu, että kau­pun­ki­a­lu­eel­la ora­vat jou­tu­vat hel­pos­ti peto­lin­tu­jen saa­liik­si.

Kuo­pi­os­sa Pui­jon alue ja sen käyt­tö on pit­kään ol­lut kiis­to­jen­kin aihe; Kont­ti­la 26.5.2013; Aar­ne Hag­man

GE2 Yh­tei­nen maa­il­maAar­ne Hag­man; Kurs­sin ri­kas­tus­ma­te­ri­aa­lia 201328.11.2013