Avaruus

Törmäyksien uhka ja muitakin hasardeja

Tee törmäyksiä ja vertaa ydinpommeihin:
YouTube
Tapahtui helmikuussa 2013

Blo­gi­jut­tu 8.2.2013

Ensi vii­kon per­jan­tai­na 15.2., kun wan­hat täh­det tuik­ki­vat kou­lun par­ke­til­la ja abit on saa­tel­tu edel­li­se­nä päi­vä­nä vä­häk­si ai­kaa kou­lua kier­tä­väl­le ra­dal­le, ta­pah­tuu lähi­a­va­ruu­des­sa var­sin poik­keuk­sel­li­nen ohi­tus: As­te­roi­di 2012 DA 14 hu­jah­taa Maan ohi alle 28.000 kilo­met­rin pääs­tä. Mat­ka tun­tuu kilo­met­reis­sä suu­rel­ta, mut­ta ava­ruus­väli­mat­kois­sa ky­sees­sä on lä­hes lä­hel­tä­pi­ti- ti­lan­ne. Ver­tai­lu­mi­tak­si voi ot­taa ns. geo­sta­ti­o­naa­ri­set sa­tel­lii­tit, jot­ka kier­tä­vät maa­pal­loa sa­maan tah­tiin sen kier­ron kans­sa noin noin 35 786 kilo­met­rin pääs­sä päi­vän­ta­saa­jas­ta.

Voi­si­ko tämä as­te­roi­di, jon­ka läpi­mi­tak­si on ar­vi­oi­tu n.50 m kui­ten­kin tör­mä­tä Maa­han ja jos niin kä­vi­si, mitä sii­tä seu­rai­si? Sitä on seu­rat­tu jo sen ver­ran pit­kään, että len­to­rata tie­de­tään niin tark­kaan, ett­ei tör­mäys ole mah­dol­li­nen – Näin va­kuu­te­taan.Mi­kään sa­tel­liit­ti ei myös­kään osu sen len­to­ra­dal­le.As­te­roi­di saat­taa nä­kyä myös Suo­men yö­tai­vaal­la, mut­ta pi­tää osa­ta kat­soa juu­ri oi­ke­aan suun­taan ja oi­ke­aan ai­kaan kau­ko­put­kel­la. Pal­jain sil­min se ei näy.

Ava­ruu­des­ta on sys­te­maat­ti­ses­ti 1990- lu­vul­ta läh­tien et­sit­ty kap­pa­lei­ta, jot­ka voi­si­vat tör­mä­tä maa­pal­loon. Mah­dol­li­sia uh­kia ovat as­te­roi­dien ohel­la ko­mee­tat tai nii­den kap­pa­leet. Tänä vuon­na­han on­kin odo­tet­ta­vis­sa nii­tä näh­tä­väk­si use­am­pi­a­kin (YLE Uu­ti­set 13.1.2013)

On­han maa­pal­lol­le vuo­si­mil­joo­nien ku­lu­es­sa tör­män­nyt pal­jon eri­lai­sia ja -ko­koi­sia kap­pa­lei­ta: Näi­tä me­to­riit­tik­raat­te­rei­ta on löy­det­ty Suo­men­kin maan­kama­ras­ta lu­kui­sia. Tuon ko­koi­nen as­te­roi­di kyl­lä te­ki­si mel­koi­sen mon­tun Maan pin­taan ja jos se rä­jäh­täi­si sa­mal­la ta­val­la kuin vuon­na 1908 Tun­gus­kaan pu­don­nut kap­pa­le, pai­kal­li­nen tuho oli­si il­mei­nen. Ener­gi­aa va­pau­tui­si 200 ker­taa Hiro­shi­maan pu­do­te­tun ato­mi­pom­min ver­ran.

Ari­zo­nan me­re­o­riit­tik­raat­te­ri (kuva) on syn­ty­nyt ehkä sa­maa suu­ruus­luok­kaa ole­van kap­pa­leen tör­mäyk­ses­sä kts ani­maa­tio: http://www.me­te­orc­ra­ter.com/ .
Se on le­vey­del­tään yli kilo­met­ri ja syy­vyyt­tä sil­lä on 170 met­riä.

Maa­pal­lon his­to­ri­an kuu­lui­sin tör­mäys sat­tui noin 65 mil­joo­na vuot­ta sit­ten. Sil­loin pal­jon isom­pi kap­pa­le iski Ju­ka­ta­nin nie­mi­maan edus­tal­le. Tämä ai­heut­ti laa­jan alu­eel­li­sen tu­hon li­säk­si glo­baa­lin il­mas­to­muu­tok­sen, mikä oli ai­na­kin yksi mer­kit­tä­vis­tä syis­tä dino­sau­rus­ten hä­vi­ä­mi­seen maa­pal­lol­ta.

Käsitteitä – Etsi ja opiskele:
Törmäyspaikkoja kartalla:
Lähteitä avaruusuhkista suomeksi
Spacehazards (yleistä; torjuminen)
Meteoriitit, Meteorites; Impacts
 Asteroidit, Asteroids
Komeetat, Comets
Esitys netissä:

By Ken Tho­mas [Pub­lic do­main], via Wi­ki­me­dia Com­mons; Loo­king south and slight­ly east (to show the right rim) from an over­look on the nort­hern rim of Me­te­or Cra­ter (also known as Bar­rin­ger Cra­ter).

This file is in the pub­lic do­main, be­cau­se Ima­ges of WPCLI­PART are all in the Pub­lic Do­main, via Wi­ki­me­dia Com­mons

By NASA/JPL-Cal­tech (NASA Ima­ge of the Day) [Pub­lic do­main], via Wi­ki­me­dia Com­mons; This ar­tist’s ani­ma­ti­on il­lust­ra­tes a mas­si­ve as­te­roid belt in or­bit around a star the same age and size as our Sun. As­te­roids are chunks of rock from “fai­led” pla­nets, which ne­ver ma­na­ged to co­a­les­ce into full-si­zed pla­nets. As­te­roid belts can be thought of as const­ruc­ti­on si­tes that ac­com­pa­ny the buil­ding of roc­ky pla­nets.

South Po­lar Scarp on the as­te­roid Ves­ta ima­ge of NASA’s Dawn spa­cec­raft 17f2 355999933 de­tail.jpg; By NASA/JPL-Cal­tech/UCLA/MPS/DLR/IDA [Pub­lic do­main], via Wi­ki­me­dia Com­mons

An il­lust­ra­ti­on from Ju­les Ver­ne’s no­vel “Off on a Co­met” (French: “Hec­tor Ser­va­dac”, 1877) drawn by Paul Do­mi­ni­que Phi­lip­po­te­aux [Pub­lic do­main], via Wi­ki­me­dia Com­mons

GE3 Ris­kien maa­il­ma / Van­ha opsAar­ne Hag­man; Kurs­sin ri­kas­tus­ma­te­ri­aa­lia 201324.7.2013