Ilmastonmuutos

Valikoitua perustietoa

Katso video

Mi­kään muu asia ei ole niin glo­baa­li ja uh­kaa niin laa­jas­ti koko ih­mis­kun­taa kuin il­mas­ton­muu­tos. Vaik­ka tämä tosi­asia on tun­nis­tet­tu ja lä­hes yksi­mie­li­ses­ti hy­väk­syt­ty sekä kan­sain­vä­li­siä ko­kouk­sia pi­det­ty, konk­reet­ti­set toi­met ovat jää­neet edel­leen va­jaik­si: Nyky­me­nol­la maa­pal­lon kes­ki­läm­pö­tila nou­see vää­jää­mät­tä ai­heut­ta­en osin en­nus­ta­mat­to­mia ja ra­ju­ja­kin seu­rauk­sia.

Jon­kin ver­ran on esiin­ty­nyt eri­ä­viä kä­si­tyk­siä il­mas­ton­muu­tok­sen to­del­li­sis­ta syis­tä ja sen no­peu­des­ta. Il­mi­ös­sä on niin pal­jon muut­tu­jia, että täy­sin lu­e­tet­ta­vien “ske­naa­ri­oi­den” te­ke­mi­nen on erit­täin vai­ke­aa sekä glo­baa­lil­la että alu­eel­li­sel­la ta­sol­la.

Oleel­lis­ta on  ym­mär­tää se, min­kä­lai­sis­ta ajan­jak­sois­ta pu­hu­taan. Maa­pal­lon kes­ki­läm­pö­tila on muut­tu­nut pit­ki­nä ajan­jak­soi­na pal­jon­kin, mut­ta täl­lä het­kel­lä muu­tos on erit­täin no­pe­aa. Me­dia ja net­ti suo­ras­taan pur­su­aa tie­toa il­mas­ton­muu­tok­ses­ta. Niin­pä on to­den­nä­köi­ses­ti jo käy­nyt niin, että ih­mi­set ovat al­ka­neet tur­tua koko asi­aan. Tie­don mää­rä­tyn­lai­ses­ta yli­tar­jon­nas­ta joh­tu­en pe­rus­a­si­at hä­mär­ty­vät ja kä­sit­teet se­koit­tu­vat.

Vii­me vuo­si­na on ol­lut ihan kun­non tal­via ja var­sin­kin Ete­lä-Suo­mes­sa lun­ta ihan rie­sak­si asti. Niin­pä ovat jo unoh­tu­neet ai­kai­sem­mat los­ka­tal­vet, jol­loin kun­non pak­ka­sia ja lun­ta odo­tel­tiin vie­lä jou­lu-tam­mi­kuus­sa ja Kal­la­ve­si­kin lai­neh­ti kes­ki­tal­vel­la va­paa­na. “Vuo­det ei­vät ole vel­jek­siä”: Täs­tä to­dis­tee­na kak­si kuva- ar­tik­ke­lia tääl­lä.

Niin­pä tä­män ja mui­den asi­aa kä­sit­te­le­vien lu­ki­o­kurs­sien tar­koi­tus on en­ne­kaik­kea ot­taa hal­tuun pe­rus­kä­sit­teet ja -pro­ses­sit, jot­ka liit­ty­vät il­mas­ton­muu­tok­seen. Toi­se­na ta­voit­tee­na on tie­tää ja ym­mär­tää ne il­mas­ton­muu­tok­sen vai­ku­tuk­set, jot­ka nyky­tie­don va­los­sa ovat jo to­teu­tu­neet, ovat par­hail­laan me­nos­sa tai odot­ta­mas­sa.

Ku­ten edel­lä to­det­tin ma­te­ri­aa­lia on saa­ta­va­na to­del­la pal­jon ja sitä löy­tyy lin­ki­tet­ty­nä täl­le­kin si­vul­le erit­tän run­saas­ti. Täs­tä­kin syys­tä alla on oma­na ot­sik­ko­naan nos­tet­tu esil­le ne net­ti­läh­teet, joi­hin kan­nat­taa en­sim­mäi­se­nä pe­reh­tyä ja käyt­tää ma­te­ri­aa­li­na vaik­ka­pa teh­tä­vis­sä. Hal­li­tus­ten­vä­li­nen il­mas­ton­muu­tos­pa­nee­li IPCC on alan “auk­to­ri­teet­ti”.

Seu­raa­vas­sa ar­tik­ke­lis­sa on koot­tu­na net­ti­läh­tei­tä ja uu­ti­sia mm. il­mas­ton­muu­tok­sen seu­rauk­sis­ta. Link­kien ot­si­kos­ta­kin sel­vi­ää jo asi­oi­ta. Sit­ten on ko­ko­el­ma il­mas­ton­muu­tok­seen liit­ty­viä blo­gi­kir­joi­tuk­sia.

Ne­tis­sä on val­ta­va mää­rä il­mas­ton­muu­tok­seen liit­ty­vää ma­te­ri­aa­lia. Niin­pä täs­sä­kin on vain va­lit­tu­ja pa­lo­ja sii­tä.

IPCC:n viimeisimmästä raportista 3.11.2014
Näistä ensimmäisistä nettilähteistä saat monipuolista ja valikoitua tietoa:
Lisää lähteitä aiheittain ryhmiteltynä
Kasvihuonekaasut ja kasvihuoneilmiö
Yleistä ilmastonmuutoksesta ja tutkimustuloksia
Ennusteita – skenaarioita
Aurinko ja ilmastonmuutos
 Ilmastonmuutoksen tutkimuksen ja torjunnan historiaa

(Koon­nin läh­tee­nä myös: Heli Saa­va­lai­nen; Hel­sin­gin Sa­no­mat 22.11.2013)

http://en.wiki­pe­dia.org/wiki/File:Fluc­tu­a­ti­ons_in_tem­pe­ra­tu­re_and_in_the_at­mosp­he­ric_con­cent­ra­ti­on_of_car­bon_di­o­xi­de_over_the_past_649,000_ye­ars.gif; pub­lic do­main.

By US EPA [Pub­lic do­main], via Wi­ki­me­dia Com­mons

GE3 Ris­kien maa­il­ma / Van­ha opsAar­ne Hag­man; Kurs­sin ri­kas­tus­ma­te­ri­aa­lia 201324.7.2013