2. Pylväs- ja viivadiagrammi

Pyl­väs­dia­gram­mi muo­dos­tuu pys­ty­pyl­väis­tä. Jos pyl­väät on piir­ret­ty vaa­ka­suo­raan, pu­hu­taan usein palk­ki­dia­gram­mis­ta.

Pyl­väs­dia­gram­mil­la ha­vain­nol­lis­te­taan ko­ko­nai­suu­den ja­kau­tu­mis­ta osiin tai ver­tail­laan suu­ruus­suh­tei­ta.

Diagrammin piirtäminen
Esimerkki 1.

Tau­lu­kos­sa on esi­tet­ty suo­si­tuim­mat poi­kien esimmäiset etu­ni­met vuon­na 2007.

(Läh­de: Re­kis­te­ri­kes­kus)

Piir­re­tään tie­dois­ta pyl­väs­dia­gram­mi, jon­ka vaa­ka-ak­se­lil­la on nimi ja pys­ty­ak­se­lil­la an­net­tu­jen ni­mien luku­mää­rä.

Klik­kaa kaa­vi­o­ta suu­ren­taak­se­si!

Vii­va­dia­gram­mis­sa ha­vain­to­ar­vot on yh­dis­tet­ty toi­siin­sa vii­val­la.

Vii­va­dia­gram­me­ja käy­te­tään sa­man­lai­sis­sa ti­lan­teis­sa kuin pyl­väs­dia­gram­mia. Vii­va­dia­gram­mi so­vel­tuu kui­ten­kin pa­rem­min ku­vaa­maan ke­hi­tys­suun­taa.

Esimerkki 2

Hel­sin­gin väki­luku on vii­me vuo­si­na kas­va­nut huo­mat­ta­vas­ti. Piir­re­tään ohei­sen tau­lu­kon poh­jal­ta vii­va­dia­gram­mi vä­es­tön mää­räs­tä.

Si­joi­te­taan vuo­si­lu­vut vaa­ka-ak­se­lil­le ja vä­es­tön mää­rät pys­ty­ak­se­lil­le. Jos vii­va­dia­gram­mi piir­re­tään ku­ten pyl­väs­dia­gram­mi, al­ka­vat pys­ty­ak­se­lin ar­vot nol­las­ta.

Klik­kaa kaa­vi­o­ta suu­ren­taak­se­si!

Vii­va­dia­gram­mil­la ha­lu­taan kui­ten­kin yleen­sä ku­va­ta muu­tos­ta ja täl­löin muu­tok­sen suu­ruus ei ole sel­väs­ti näh­tä­vis­sä. Jot­ta muu­tos näh­täi­siin sel­vem­min ja ku­vaa­jas­ta saa­tai­siin tar­kem­pi, on pys­ty­ak­se­lin as­teik­ko va­lit­ta­va uu­des­taan. Suu­rin pys­ty­ri­vil­le tu­le­va arvo on 551123, jo­ten mak­si­mi­ar­von tu­lee olla tätä vä­hän suu­rem­pi. Pie­nin arvo on 490872, jo­ten mi­ni­min tu­lee olla tätä vä­hän pie­nem­pi.

Klik­kaa kaa­vi­o­ta suu­ren­taak­se­si!

Avoin ma­te­ma­tiik­kaTi­las­to­ja ja to­den­nä­köi­syyk­siä4.4.2013