”Jos pudotat voileivän, se putoaa yleensä lattialle voipuoli alaspäin.”, sanoo Myrphyn laki. Mutta mistä ihmeestä Myrphyn laki on peräisin?
Vuonna 1949 Edwardsin lentotukikohdassa Kaliforniassa Northrop Aircraft teki eversti Stappin määräämiä törmäyskokeita. Kokeiden toimeksianto oli saatu ilmailulääketieteen laboratoriolta, jossa suunnitteluinsinöörinä toimi kapteeni Ed Murphy. Erääseen laitteeseen tuli toimintahäiriö, joka johtui teknikon johdotusvirheestä. Teknikon virheeseen turhautuneena kapteeni Myrphy tokaisi: ”Jos sen voi tehdä väärin, niin hän tekee.”
Northropin projektipäällikkö Nichols alkoi kutsua kapteenin esittämää kommenttia Myrphyn laiksi. Muutamia viikkoa myöhemmin eversti Stapp kertoi lehdistötilaisuudessa, että vuosia jatkuneissa törmäyskokeissa oli selvitty vähillä onnettomuuksilla, koska projektissa uskottiin Myrphyn lakiin ja jatkuvasti oli pyritty estämään käymästä sitä toteen. Myrphyn laki (= ”Kaikki mikä voi mennä pieleen myös menee pieleen.”) levisi nopeasti yleiseen tietoisuuteen.
Jokainen on joutunut tekemisiin Myrphyn lain kanssa. Oletko kenties kokenut jotakin seuraavista?
- Kun avaat radion, lempikappaleesi on juuri loppumassa.
- Mitä kauemmin olet tehnyt jotakin matematiikan tehtävää, sitä varmemmin se on väärin.
- Jos satut soittamaan väärään numeroon, se ei ole koskaan varattu.
- Se joka kuorsaa, nukahtaa ensin.
- Mitä helpompi jokin asia on tehdä, sitä vaikeampi sitä on muuttaa.
- Löydät aina sen mitä et etsi.
- Laitteet on helppo purkaa, mutta vaikea koota.Jos on asioita, jotka olisivat voineet mennä pieleen, mutta jotka eivät menneet pieleen, olisi loppujen lopuksi ollut hyvä, jos ne olisivatkin menneet pieleen.