Annu ja Verneri suunnittelivat häitään ja olivat huolissaan, jos jonkun häävieraan matkapuhelin sattuu soimaan vihkimisen aikana pilaten tunnelman. He tiesivät, että todennäköisyys, ettei henkilö osaa laittaa matkapuhelintaan äänettömälle on 1/100. Niinpä Annu ja Verneri suunnittelivat ottavansa vihkimistilaisuuteen mukaan oman matkapuhelimensa, jossa on uusi liittymä ja jonka numeroa ei ole vielä kukaan tiedä ja jättävänsä puhelimen äänet päälle. He laskivat, että tällöin todennäköisyys, että kahdella henkilöllä olisi puhelimessa äänet päällä, on vain 1/10000.
Kyseessä on yleinen todennäköisyyttä koskeva erehdys. Jos kahdella toisistaan riippumattomalla tapauksella on kummallakin todennäköisyys 1/100, niin niiden yhtäaikaisen toteutumisen todennäköisyys kylläkin on 1/100 ∙ 1/100 = 1/10000. Tässä tapauksessa todennäköisyyslaskennan kertosääntöä ei kuitenkaan voi käyttää, sillä toinen (hääparin oma) matkapuhelin ei enää ole satunnaistapaus, vaan varma tapaus.
Tiedetään, että matkapuhelin on varmasti päällä ja tätä puhelinta koskeva todennäköisyys on siten yksi. Annu ja Verneri eivät siis voi itse muuttaa sitä todennäköisyyttä, että yksi sadasta jättää puhelimeensa äänet päälle. Todennäköisyys, että kahdella häävieraalla on matkapuhelimessa äänet päällä, on tuo yksi kymmenestä-tuhannesta.
Vastaava ongelma tulee esille amerikkalaisessa Let’s Make a Deal -televisiovisailussa, jonka ensilähetys oli vuonna 1963. Ongelma on nimetty Monty Hall -ongelmaksi ohjelman juontajan nimen mukaan. Visailussa kilpailijan on valittava yksi kolmesta ovesta, joista yhden takana on auto ja kahden takana vuohi. Kun kilpailija on valinnut yhden oven, juontaja paljastaa vuohen toisesta jäljellä olevasta ovesta. Tämän jälkeen kilpailijalla on mahdollisuus vaihtaa valitsemansa ovi jäljellä olevaan oveen. Kannattaako kilpailijan vaihtaa ovea?
Kun kilpailija valitsee yhden oven, on hänellä 1/3 todennäköisyys voittaa auto. Todennäköisyys, että auto jää juontajalle, on siten 2/3. Kun juontaja avaa toisen ovistaan, poistaa hän tämän oven kokonaan todennäköisyyslaskennan piiristä. Kilpailija tietää, ettei auto ole kyseisen oven takana ja todennäköisyyden satunnaisuusvaatimus kumoutuu. Todennäköisyydet jaettiin sillä hetkellä, kun ensimmäinen ovi valittiin. Loppu on juontajan silmänkääntötemppua. Edelleen todennäköisyys, että auto on juontajalla, on 2/3 ja koska hänellä on enää yksi avaamaton ovi, on tämä koko todennäköisyys ”siirtynyt” juontajan avaamattoman oven taakse. Eli kannattaa vaihtaa, koska kilpailijan oman oven takana voitto on todennäköisyydellä 1/3.
Avoin matematiikkaTilastoja ja todennäköisyyksiä4.4.2013