Toinen todennäköisyyslaskennan peruslaskutoimituksista on yhteenlasku. Yhteenlaskun avulla tarkastellaan saman satunnaisilmiön erilaisia tapahtumismahdollisuuksia. Tällainen on esimerkiksi tilanne, jossa kysytään todennäköisyyttä saada nopanheitossa silmäluvuksi viisi tai kuusi. Samanaikaisesti ei voida saada molempia, mutta näistä kelpaa tulokseksi kumpikin. Yhteenlaskun avulla lasketaan todennäköisyys sille, että kahdesta samanaikaisesti esiintymättömästä tapauksesta jompikumpi esiintyy. Tapahtumia ”saadaan viitonen” ja ”saadaan kuutonen” kutsutaan erillisiksi tapahtumiksi.
Erillisten tapahtumien
yhteenlaskusääntö:
Jos A ja B ovat erillisiä tapahtumia eli niillä ei ole yhteisiä alkeistapauksia, niin todennäköisyys, että A tai B tapahtuu on
P(A tai B) = P(A) + P(B)
Esimerkki 1
Lasketaan todennäköisyys, että yhdellä nopalla heitettäessä saadaan silmäluvuksi viitonen tai kuutonen.
P(viitonen tai kuutonen) = P(viitonen) + P(kuutonen) = 1/6 + 1/6 = 2/6 = 1/3
Esimerkki 2
Nostetaan korttipakasta yksi kortti. Lasketaan, millä todennäköisyydellä kortti on ruutu tai hertta.
P(ruutu tai hertta) = P(ruutu) + P(hertta) = 13/52 + 13/52 = 26/52 = 1/2
Kertolasku- ja yhteenlaskusääntöjen soveltamisessa on syytä olla tarkkana. Laskusääntöjen käytön hahmottaminen helpottuu, kun tilanne kirjoitetaan yksityiskohtaisesti paperille. Ja-sanan kohdalla on kyseessä kertolasku. Tai-sanan kohdalla on kyseessä yhteenlasku.
Esimerkki 3
Kulhosta, jossa on 13 punaista palloa ja 15 sinistä palloa, nostetaan peräkkäin kaksi palloa. Millä todennäköisyydellä pallot ovat eriväriset?
Ratkaisu:
Tilanne toteutuu kun ensimmäinen pallo on punainen ja toinen sininen tai ensimmäinen pallo on sininen ja toinen punainen.
P(eriväriset pallot) = P(punainen) ∙ P(sininen) + P(sininen) ∙ P(punainen)
Esimerkki 4
Monivalintakokeessa on jokaiselle vastaukselle annettu 3 vastausvaihtoehtoa, joista yksi on oikea. Mikä on todennäköisyys, että oppilas, joka vastaa kokeeseen arvaamalla, saa kolmesta tehtävästä oikein vain yhden?
Ratkaisu:
Yksi oikea vastaus saadaan, jos ensimmäinen tehtävä on oikein ja toinen väärin ja kolmas väärin. Oikea vastaus voi osua ensimmäiseen tai toiseen tai kolmanteen tehtävään.
Avoin matematiikkaTilastoja ja todennäköisyyksiä4.4.2013