Oppikirja on sekä opettajalle että opiskelijalle ainakin toistaiseksi päätyöväline ja “käyttöliittymä” – Joko perinteisessä printti- tai sähköisessä muodossa.
Rinnalla on kuitenkin hyvä olla tällaista rikastusmateriaalia, jota on helppo käyttää, kun se on sähköisessä muodossa valmiiksi aihettain koottuna ja järjestettynä.
Näissä verkkolehdissä ei ole mukana valmiita tuntisuunnitelmia tai tehtäviä, koska lähtökohtana on se, että kukin opettaja rakentaa tuntinsa sekä muun opetuksensa omalla tavallaan. Materiaali antaa tähän mahdollisuuksia esim. seuraavasti:
- Verkkolehden artikkelit voi sellaisenaan linkittää omaan opetusmateriaaliin.
- Artikkeleista voi poimia linkkejä , kuvia, videoita sekä animaatioita omaan oppimateriaaliin tai tunneille sekä kotona katsottavaksi.
- Runsaasta lähdemateriaalista voi laatia erilaisia sähköisiä tai muita tehtäviä.
- Valmiiksi aiheittain järjestettyjä linkkilistoja voi päivittää ja täydentää itse, kun mittava pohjatyö on verkkolehdessä valmiiksi tehty
- Sisällöstä ja sen toteutuksesta saa vinkkejä siihen, mistä saa erilaista materiaalia.
- Materiaalista löytyy ehkä entuudestaan tuntemattomia nettisovelluksia tai muuten saa uusia ideoita opetukseen.
Päivitystietoja
Päivitän lehtiä jatkossakin mutta entistä väljemmällä aikataululla.
Artikkeleissa on linkkejä kuviini Flickrissä, AllTrailissa sekä videohini YouTubessa. Niitä tulen käyttämään toistaiseksi edelleen enkä myöskään poista sieltä niitä kuvia ja videoita, joihin on linkki näiden verkkolehtien artikkeleissa.
Lokakuussa 2017 lisäsin lehteen Pixabay- kuvia, joita voi vapaasti käyttää.
Lukion biologian/maantieteen materiaaliaAarne Hagman; Verkkolehtien esittely30.12.2013