6. Merkkiyhdistelmien sieventäminen

Luku­suo­ral­la tar­kas­te­lun li­säk­si vas­ta­lu­ku­ja voi­daan tar­kas­tel­la las­ke­mal­la ne yh­teen.

Kah­ta lu­kua, joi­den sum­ma on nol­la, sa­no­taan tois­ten­sa vas­ta­lu­vuik­si eli lu­vun a vas­ta­luku on –a, kos­ka

a + (-a) = 0.

Lu­vun -8 vas­ta­luku on -(-8), mut­ta mi­ten voi­daan osoit­taa, että -8+[-(-8)] = 0, kun las­ku­toi­mi­tuk­ses­sa on pe­räk­käi­siä plus- ja mii­nus­merk­ke­jä?

Kah­den etu- ja las­ku­mer­kin yh­dis­tel­mät, jois­sa merk­kien vä­lis­sä on sul­ku­merk­ki, voi­daan kor­va­ta yh­del­lä mer­kil­lä. Jos sul­kei­den edes­sä on plus­merk­ki, ei sul­kei­den si­säl­lä ole­vien etu­merk­ke­jä muu­te­ta. Jos sul­kei­den edes­sä on mii­nus­merk­ki, kaik­kien sul­kei­den si­säl­lä ole­vien lu­ku­jen etu­merk­ki vaih­de­taan.

Klik­kaa tau­luk­ko suu­rem­mak­si!

Mii­nus­merk­kiä voi­si ver­ra­ta kiel­tä­vään sa­naan ”ei”. Kak­si pe­räk­käin ole­vaa ei -sa­naa ku­mo­a­vat toi­sen­sa. Esi­mer­kik­si ”ei pidä paik­kaan­sa ett­en ole ter­ve” tar­koit­taa sa­maa kuin ”olen ter­ve”.

Kos­ka sul­kei­den edes­sä ole­va + -merk­ki ei muu­ta sul­kei­den si­säl­lä ole­vien etu­merk­kiä, voi­daan kaik­ki yh­teen ja vä­hen­nys­las­kut aja­tel­la po­si­tii­vis­ten ja ne­ga­tii­vis­ten lu­ku­jen yh­teen­las­kui­na. Esi­mer­kik­si lau­se­ke – 8 – 4 voi­daan kir­joit­taa muo­dos­sa ( – 8) + ( – 4).

Esimerkki 1.

Pois­te­taan sul­keet ja suo­ri­te­taan las­ku­toi­mi­tuk­set.

  1. 5 + (+ 3) = 5 + 3 = 8
  2. 5 – (+ 3) = 5 – 3 = 2
  3. 5 + (-3) = 5 – 3 = 2
  4. 5 – (-3) = 5 + 3 = 8
Esimerkki 2.

Pois­te­taan sul­keet ja suo­ri­te­taan las­ku­toi­mi­tuk­set.

Klik­kaa kaa­vi­o­ta suu­rem­mak­si!

Avoin ma­te­ma­tiik­ka 7Osio 1: Las­ke­taan re­aa­li­lu­vuil­la20.5.2014