Sisiliassa Syrakusan siirtokunnassa noin 200 eKr eli kuningas nimeltään Hiero. Kuningas antoi kultasepälle tietyn määrän puhdasta kultaa, josta sepän oli määrä tehdä hänelle kruunu. Kruunun saatuaan kuningas epäili sepän sotkeneen kullan sekaan hopeaa ja pimittäneen osan kullasta itselleen. Kuninkaan ystävä Arkhimedes (287 – 212 eKr.) sai tehtäväkseen selvittää pitivätkö kuninkaan epäilyt paikkaansa.
Tarina kertoo Arkhimedeen menneen eräänä päivänä laitoihin saakka täytettyyn kylpyammeeseen. Ammeesta lattialle virtaavaa vettä katsellessaan Arkhimedes oivalsi hänen kohonsa syrjäyttävän oman tilavuutensa suuruisen vesimäärän. Hän oli saanut idean kruunun tilavuuden selvittämiseksi. Hän pystyi vertaamaan kruunun ja puhtaan kultapalan tilavuuksia sulattamatta kruunua. Hän innostui niin, että juoksi pitkin Syrakusan katuja huutaen ”Heureka, heureka!”, joka tarkoittaa ”Olen keksinyt sen!”.
Arkhimedes pudotti kruunun täynnä olevaan vesiastiaan ja mittasi astiasta yli valuvan veden tilavuuden. Sitten hän pudotti täynnä olevaan vesiastiaan juuri saman määrän kultaa kuin mitä kruunun paino oli ja mittasi nyt yli valuvan veden tilavuuden. Jos kruunu oli puhdasta kultaa yli valuvan veden määrän pitäisi olla molemmissa tapauksissa yhtä suuret. Näin ei kuitenkaan ollut. Kultaseppä oli todella varastanut osan kullasta. Epärehellinen kultaseppä menetti petoksestaan päänsä. Ehkä hän kuitenkin käytti vain ammattitaitoaan, sillä pelkästä kullasta valmistettu kruunu ei olisi kestänyt käytön kolhuja.
Arkhimedes totesi poisvirranneen veden painaneen saman verran kuin upotettu kappale menetti painostaan vedessä. Painonmenetys johtui veden aiheuttamasta nosteesta eli voimasta, jolla vesi työntää kappaletta kohti pintaa. Tämä edelleen Arkhimeden lakina tunnettu ilmiö selittää, miksi teräksinen laiva pysyy veden pinnalla. Laivan veden alla oleva osa on niin iso, että jos se tila täytettäisiin vedellä, painaisi vesimäärä yhtä paljon kuin koko laiva.
Roomalaiset valtasivat Syrakusan vuonna 212 eKr. Arkhimedes oli syventynyt piirtämään hiekkaan geometrisia kuvioita, eikä noudattanut roomalaisen sotilaan käskyä lopettaa piirtämistä, vaan huudahti hänelle ”Älä sotke ympyröitäni!”. Sotilas suuttui tästä ja surmasi Arkhimedeen miekallaan.
Avoin matematiikka 9Osio 2: Trigonometriaa ja geometrian tietojen syventämistä5.6.2014